KulturaVesti

Likovni konkurs sa junacima iz lektire

Likovni konkurs ”Uživaj s junacima lektire u dalekim svetovima”, organizovala je Narodna biblioteka ”Dositej Obradović”. Od 520 pristiglih radova talentovanih osnovaca, nagrađena su 24 i pohvaljeno 17. Njima su uručene diplome, zahvalnice i članske karte biblioteke.

Uma Ćorović, Nedžla Kajević i Dina Erović su među dvadesetčetvoro nagrađenih talentovanih autora, učenika osnovnih škola, koji su, inspirisani junacima iz lektire kreirali prava mala umetnička dela. Uma je naslikala Alisu u zemlji čuda, Nedžla Lesija a Dina Pinokija. Sve tri kažu da nagradu nisu očekivale, ali da su presrećne što su je dobile.

Pred žirijem nije bio nimalo lak zadatak.

”Radovi su zaista bili sjajni! Bilo je mnogo kreativnih, fenomenalnih ideja. Na kraju smo se morali odlučiti za prvo, drugo i treće mesto u kategorijama od prvog do četvrtog razreda. Nadam se da smo odradili posao korektno, jer smo se zaista trudili”, izjavila je članica žirija Amra Hodžić Jejna. Ocelina je da je konkurs lep način da se podrži stvaralaštvo mladih ljudi u Novom Pazaru.

”Mi jesmo zaista rasadnik mladih talenata i potrebno je podržati ovakve manifestacije. Galerija MMC je uvek tu da podrži stvaralaštvo mladih”, rekla je Hodžić Jejna. U ime kompletnog žirija konstatovala je da su bili oduševljeni radovima.

”Deca su bila vrlo kreativna i dobra. Najbolji su bili oni koji su iz svoje glave napravili ilustraciju. Bilo je toliko dobrih i talentovanih učenika, da čovek ne može da veruje”, rekao je član žirija Veselin Nišavić.

Izložba nagrađenih radova na Dečijem odeljenju biblioteke.

Bibliotekarka Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” Safeta Osmanović rekla je da su deca na kreativan, način prikazala svoje omiljene junake. Inspiracija su im bili junaci iz školskih lektira u dalekim svetovima.

”Deca su još jednom posvedočila da je dečije likovno stvaralaštvo uočeno i priznato kao prava stvaralačka vrednost”, izjavila je Osmanović.

Podsetila je da će izložba nagrađenih radova biti postavljena na Dečijem odeljenju biblioteke.

Likovni konkurs za osnovce biblioteka organizuje svake godine s ciljedm da probudi maštu mladih čitalaca i podstakne ih da umetnički doživljaj književnih junaka izraze kroz slikarstvo.

S.Lj.

 

 

 

 

Podeli