DruštvoVesti

Za sutra zakazana konstitutivna sednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov sazvao je konstituitivne sednice svih nacionalnih saveta, čime će biti okončan izborni proces za predstavnike nacionalnih manjina u Srbiji.

Nadležno ministarstvo navelo je da je ova odluka je donesena nakon sprovedenih izbora za članove 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina u novembru ove godine.

“Sednicama će biti započet četvorogodišnji mandat nacionalnih saveta i nastaviće sa radom na ostvarivanju Ustavom i zakonom utvrđenih ovlašćenja u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina”, navedeno je u saopštenju.

Nakon sednica, nacionalni saveti moraju da u roku od 30 dana izaberu predsednika.

Pod punim nazivom “nacionalni saveti nacionalnih manjina” ova tela biraju pripadnici 19 nacionalnih manjina u Srbiji, kako bi ostvarili prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Konstitutivna sednica budućeg saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća zakazana za 12. decembar.

Kako je najavljeno, na sednici će biti izabrano radno predsedništvo, a zatim potvrđeni mandati članovima ovog nacionalnog organa.

Podsećamo, prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) liste “Stranka pravde i pomirenja” i “Sandžačka demokratska partija” osvojile su po 12 mandata, lista “Bošnjačko jedinstvo” 10 mandata, dok je listi “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” pripalo jedno mesto u novom sazivu BNV.

 

Podeli