DruštvoVesti

Nastavlja se blokada puteva na severu Kosova

Lokalni Srbi na severu Kosova su nastavili da blokiraju puteve 11. decembra ali je trenutna situacija mirna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa direktor policije za region sever Besim Hoti.

Pripadnici Kfora, vojne misije NATO-a i Euleksa, misije EU za vladavinu prava, se nalaze na terenu.

U četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku- živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je 10. decembra popodne postavilo barikade zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Zbog toga je kosovska policija zatvorila granične prelaze Jarinje i Bernjak koji povezuju Kosovo i Srbiju.

Policija Kosova je saopštila da se sumnja da je Pantić učestvovao u incidentu od 6. decembra kada su demolirane prostorije Centralne izborne komisije Kosova (CIK) u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Predstavnici srpske zajednice su početkom novembra napustili sve kosovske institucije na severu i od tada traju povećane tenzije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. decembra uveče da barikade sa severa Kosova treba odmah ukloniti i da su kosovske vlasti u stalnom kontaktu sa NATO misijom KFOR.

On je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vrati 1.000 pripadnika vojske i policije na osnovu Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, nazvao vraćanjem u prošlost.

“Oni žele dvostruki povratak. Prvi, da se vrate u vreme Miloševića (bivšeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana) i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU”, naveo je Kurti.

Premijer Kosova je pozvao Sjedinjene Države i Evropsku uniju da osude ono što je nazvao “organizovanim nasiljem” i ocenio da će svaka druga akcija “ohrabriti zvanični Beograd da još više podstiče destabilizaciju Kosova”.

Izvor:RADIO SLOBODNA EVROPA

Podeli