DruštvoVesti

Svaka 10. žena u Srbiji žrtva silovanja ili pokušaja silovanja

Svet nazaduje u pogledu ženskih prava, a u proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova njihove porodice, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorka Agencije UN Woman u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je nasilje nad ženama i devojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

“Najnoviji podaci UN-a, pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice“, rekla je Rikanović.

Ona je navela da se Srbija danas priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru.

“Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji“, rekla je Rikanović.

Izvor: Tanjug

 

Podeli