DruštvoVesti

Opštinama i gradovima skoro 400.000 evra za zapošljavanje

Grad Novi Pazar je jedna osam lokalnih samouprava koja će od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobiti sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 400.000 evra za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Sredstva su odobrena nakon što su se JLS prijavile na Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za dodelu bespovratnih sredstava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja, koji je bio otvoren u periodu od 3. do 24. oktobra ove godine.

Osam jedinica lokalnih samouprava će realizacijom inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja, zasnovanih na podacima i u saradnji sa različitim akterima na lokalnom nivou, doprineti rešavanju i ublažavanju prepoznatih izazova na lokalnom tržištu rada i odgovoriti na potrebe teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa, a u cilju podsticanja zapošljavanja i poboljšanja njihovog položaja.

Ukupna vrednost bespovratnih sredstava za jedinice lokalnih samouprava obuhvaćenih ovom odlukom iznosi 387.993,02 evra, a za Novi Pazar izdvojeno je 54.859,67 evra.

Javni poziv realizovan je u okviru projekta “Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanje”, uz tehničku i finansijsku podršku Globalnog Programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije za razvoj”, koji u Srbiji sprovodi GIZ  u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, radi na održivoj integraciji u matično društvo i tržište rada kako povratnika tako i sveg lokalnog, ugroženog stanovništva. Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, dodaje se u saopštenju.

“Program je usmeren na povećanje zaposlenosti kod teže zaposljivih kategorija stanovništva kao što su povratnici iz Sporazuma o readimisiji, kao i pripadnici romske populacije, kroz sporovođenje programa samozaposljavanja i razvoja socijalnog preduzetništva. Na kraju obuke se očekuje rezultat da ce korisnici proći proces dokvalifikacije i prekvalifilacije, obuke, te da će najmanje 10 lica pokrenuti sopstveni posao, i da će se registrovati socijalno preduzeće.” rekao je ovim povodom Džemil Divanefendić, načelnik Gradske uprave.

 

S.K

 

Podeli