DruštvoVesti

Snabdevanje vodom i dalje otežano

Zbog zamućenosti sirove vode, Filtersko postrojenje i dalje radi smanjenim kapacitetom, pa stanovnici visinskih zona u Novom Pazaru već nekoliko dana nemaju vodu. Do njih se voda doprema cisternama. Što se tiče kvaliteta, voda koja se distribuira potrošačima je u skladu je sa Pravilnikom o ispravisti vode, kažu nadležni.

Problem otežanog snabdevanja vodom u Novom Pazaru uzrokovala je velika količina padavina tokom vikenda i povećan stepen zamućenosti sirove vode. To je usporilo preradu vode na Filterskom postrojenju, koje već nekoliko dana radi smanjenim kapacitetom.

”Trenutno radimo smanjenim kapacitetom za 50 odsto, što nije dovoljno za redovno snabdevanje svih potrošača, već samo nižih predela, i naravno zdravstvenog centra, koji nam je najveći prioritet. Mi na ovo stanje ne možemo da utičemo. Sve je prouzrokovano velikom količinom padavina, koje višedecenijski nisu zabeležene”, izjavio je direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Gradimir Nedeljković.

Juče ujutru, na osnovu zabeleženog smanjenog stepena zamućenosti sirove vode, moglo se očekivati da će tokom današnjeg dana doći do normalizacije vodosnabdevanja, međutim, desilo se suprotno – kaže Nedeljković.

”Ne znam da li smo mi bili previše optimistični, uglavnom to je krenulo u sasvim drugačijem smeru. Mi smo juče od podne imali pogoršanje kvaliteta sitove vode. To je trajalo tokom cele noći do jutros. Trenutno opada stepen mutnoće. Ako ovako potraje možemo očekivati stabilizacju sistema”, ističe Nedeljković.

Dugoročno rešenje bila bi realizacija već postojećeg projekta za pripremu sirove vode. Ono što nedostaje su finansijska sredstva.

Nedeljković podseća da Novi Pazar ima problem sa kvalitetom sirove vode posle svakih većih padavina, te naglašava da bi što hitnije trebalo obezbediti sredstva za realizaciju projekta za pripremu sirove vode.

Što se tiče kvaliteta, voda koja se distribuira potrošačima je u skladu je sa Pravilnikom o ispravisti vode, naglašava Nedeljković.

”Kvalitet vode se nikada ne dovodi u pitanje. Problem je samo smanjeni kapacitet, a kvalitet je uvek na visokom nivou. Što se toga tiče, građani mogu da budu bezbrižni”, zaključuje direktor novopazarskog vodovoda.

S.Lj.

Podeli