Vesti

EU pozvala Vučića i Kurtija na sastanak u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo “evropsko rešenje” za “najozbiljniju situaciju od 2013. godine”. RTS-u je iz Predsedništva potvrđeno da je poziv stigao, ali da se ne zna kada će sastanak biti održan i da li će predsednik prisustvovati.

“Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo”, rekao je Peter Stano novinarima napominjući da su Vučić i Kurti pozvani da bi razgovarali o “načinu da se pronađe izlaz iz situacije koja je najozbiljnija od 2013. godine”.

Razlog za poziv na sastanak je “hitnost situacije da bi se našlo evropsko rešenje”, objasnio je Stano.

“Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj”, izjavio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU ponovio je da EU nastavlja svoj posrednički rad da bi se “došlo do evropskog ponašanja koje vodi u evropsko rešenje”, kaže Stano.

Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama u prištinskim medijima da postoji dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što je Beograd demantovao, Stano je rekao da su “spekulacije kontraproduktivne”.

EU ne komentariše “napise u medijima kao ni interne procese koji se vode na radnom nivou, to su diplomatski procesi koji se odvijaju iza zatvorenih vrata”, rekao je Stano.

Kako su najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora “ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije”.

Podeli