EkonomijaVesti

Vlada Srbije danas o budžetu za 2023. godinu

Vlada Srbije danas treba da usvoji predlog budžeta za 2023. godinu, koji će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći 5. decembra, najavio je ministar finanasija Siniša Mali.

Budžet će od sutra biti u skupštinskoj proceduri i poslanici će imati 15 dana da ga izuče, a 5. decembra treba da počne rasprava, rekao je Mali za RTS, uz napomenu da je spremno 15 zakona o poreskoj politici, izmene zakona o e-fakturama.

Mali je rekao da budžet ima tri stuba – novac za povećanje plata i penzija, za investicije, a treći stub je energetika.

“Novca ima za povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, uz povećanje minimilaca od 14,3 odsto, imaćemo prosečnu platu 720 ili 730 evra naredne godine”, kazao je Mali i dodao da je u budžetu novac za povećanje penzija od 1. januara – 12,1 odsto, što je povećanje od 20,8 odsto, računajući i novembar.

Navodeći da se nastavlja rasterećenje poreza na zaradu, Mali je istakao da će biti povećan neoporezivi deo dohotka sa 19.300 dinara na 21.712.

“Drugi stub budžeta su investicije. Ne odustajemo ni od jedne investicije, grade se bolnice, auto-putevi, 6,8 odsto BDP je u kapitalnim investicijama, idemo sa visokim stopama ulaganja u infrastruikturu”, naglasio je Mali.

On je naveo da je treći stub energetika i da se država bori da obezbedi dovoljno gasa, struje, napomenuvši da je u poslednjih godinu dana cena struje na svetskom tržištu porasla 10 puta.

Uz ocenu da je budžet i razvojni i štedljivi. Mali je objasnio da je budžet razvojni jer se investira u razvoj infrastrukture, u svaki auto-put, zato što je to jedini održivi način rasta ekonomije.

Mali je rekao da je planirani BDP 68 milijardi evra i podsetio da je 2012. godine bio 33,7 milijardi evra.

Izvor: FoNet

Podeli