RegionVesti

Brisel: Predsjednik SDA Makedonije u radnoj posjeti Evropskom parlamentu

Predsjednik SDA Sjeverne Makedonije, koji obnaša i funkciju zamjenika direktora Agencije za ostvarivanje prava zajednica u toj zemlji, Dželal Hodžić, boravi u Briselu u radnoj posjeti Evropskom parlamentu. Osim Hodžića, u delegaciji Sjeverne Makedonije su i bivši premijer Makedonije, Vlado Bučkovski te Žarko Kamčev i Nenad Živković iz zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji.

Tokom boravka u Briselu, delegacija Sjeverne Makedonije susrela se sa mnogim evroparlamentarcima, liberalima Valetrom Flegoom, Klemenom Groševim, Ilhanom Ćučukom, socijaldemokratom Toninom Pikulom, i evroparlamentarcem iz reda Evropske narodne stranke, Karlom Reslerom.

Tokom sastanaka Hodžić je zatražio podršku za manjebrojnije zajednije u Sjevernoj Makedoniji, ali i podršku njihovim projektnim aktivnostima, te ubrzan put Sjeverne Makedonije ka članstvu u EU, koja je postigla teške kompromise zbog svoje evropske i evroatlanske budućnosti.

“Manjebrojne zajednice su uvijek za evropske integracije, to podrazumijeva više demokratije, slobode i evropske vrijednosti”, izjavio je Hodžić i dodao, “Uspjšna evropska budučnost Sjeverne Makedonije i njen model ima potencijala postati pozitivna spirala u evropskim integracijama i izazovima na Zapadnom Balkanu i da do 2030. godine zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, naglasio je Hodžić.

Zajednice Hrvata, Bugara, Crnogoraca, Egipćana, Torbeša i Jevreja očekuju da postanu dio preambule makedonskog Ustava. Ovo je uslov da Sjeverna Makedonija produži pregovore sa Evropskom Unijom o njenom članstvu.

Bošnjačka zajednica u Sjevernoj Makedoniji je pozitivan primjer integracije u makedonskom društvu, saopšteno je iz SDA Sjeverne Makedonije.

Podeli