Svet

Bajden i Erdogan o bilaterali, trgovini, bezbednosti

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas, na marginama samita G20 na Baliju, o bilateralnim odnosima, uključujući trgovinska i bezbednosna pitanja, saopštilo je tursko predsedništvo.

Navodi se i da je Bajden izrazio saučešće Erdoganu zbog žrtava bombaškog napada u nedelju u Istanbulu i preneo turskom predsedniku da će administracija SAD nastaviti da podržava nastojanje Ankare da bude snabdevena borbenim avionima F-16, preneo je Rojters.

Američki predsednik je rekao i da je Turska značajan faktor u prihvatanju zahteva Švedske za članstvo u NATO.

Bajden je zahvalio Erdoganu zbog njegove uloge u obnavljanju sporazuma Ukrajine i Rusije, koji ističe 19. novembra, a postignut je uz posredovanje UN i Ankare, o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je juče da Ankara odbija da primi saučešće SAD povodom napada u Istanbulu, u kojem je poginulo šest a povređeno više od 80 ljudi.

Turska je u prošlosti optuživala SAD, tvrdeći da Vašington obučava i snabdeva oružjem terorističke grupe na severu Sirije, prenosi turski Dejli sabah.

Kad je reč o drugom pitanju o kojem su danas Bajden i Erdogan razgovarali – članstva Švedske u NATO, Turska je uslovila ulazak Švedske i Finske u Severnoatlantsku alijansu izručenjem ljudi koje Ankara smatra teroristima.

G

Podeli