RegionVesti

Crna Gora: Parlamentarna većina ograničila ovlasti predsjednika

Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore koju čine Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret Ura usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje ograničavaju ustavne nadležnosti predsjednika države Mila Đukanovića.

Ograničenja se, prema izmjenama Zakona, odnose na proceduru izbora mandatara za sastav vlade koja se prenosi na skupštinsku većinu i na postavljanje i opoziv ambasadora, što se s Đukanovića praktično prenosi na Vladu.

Prema Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove vlade pripada predsjedniku države. Međutim, nakon najnovijih izmjena Zakona o predsjedniku, parlamentarna većina je taj proces prenijela na Skupštinu, kako bi DF, Demokrate i Ura pokušali da još jednom kandiduju poslanika i nekadašnjeg diplomatu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

Oni su u septembru kandidovali Lekića za mandatara, ali je Đukanović to odbio, jer nisu dostavili potpise podrške mandataru u predviđenom roku. Uz to, nisu, iako to propisuje Ustav, obavili konsultacije s njim.

Umjesto prijedloga mandatara, Đukanović je zatražio skraćenje mandata Skupštini kako bi bili raspisani prijevremeni parlamentarni izbori. Parlamentarna većina je odbila Đukanovićev predlog da se izborima razriješi politička kriza.

Iz opozicije su stigle snažne kritike na ovakvu odluku parlamentarne većine. Ističu da je na djelu ustavni puč i ustavno urušavanje Crne Gore. Brojne nevladine organizacije takođe su kritikovale ovakvu odluku, dok iz parlamentarne većine stiže poruka da je zakon odgovor na kršenje i uzurpaciju ustava od strane predsjednika.

Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) i njoj bliske opozicione stranke su optužile parlamentarnu većinu da sprovode ustavni puč, pravno nasilje i urušavaju ustavno uređenje Crne Gore.

“Potpuno razumijem političku potrebu Demokratskog fronta da urušava sistem Crne Gore, da djeluju suprotno Ustavu, da rade sve što se kosi s demokratskim principima i sprovode ustavni puč. Ovo više nije ni parlament, mi od danas više nemamo ni Ustav, imamo anarhiju, a u anarhiji je sve dozvoljeno”, rekao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Kandidat za novog mandatara, poslanik Demosa Miodrag Lekić je ocijenio da je zakon odgovor na kršenje i uzurpaciju ustava od strane presjednika.

“Želim da vjerujem da je zakon korektno napravljen da se ostvari demokratija”, rekao je Lekić.

Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore predstavlja kršenje Ustava i osnovnih principa na kojima počiva demokratski politički sistem, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da poslanici koji su glasali za taj akt znaju da će ga Ustavni sud proglasiti neustavnim, i da su svjesno, zbog partijskih interesa, ugrozili poredak.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) su kazali da se nastavlja podrivanje demokratije u Crnoj Gori.

“Djelovi usvojenog akta o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti, jer mijenjaju smisao našeg Ustava”, naveli su iz CDT-a.

Anadolu Agency

Podeli