DruštvoKulturaVesti

Grand Prix IKT FilmFesta ostao u Novom Pazaru

Pobednici drugog IKT FilmFesta, su polaznici Škole glume „Mali teatar“ u Novom Pazaru za film „Misterija Lucy Anderson“.

Oni su na manifestaciji koja je organizovana u Kulturnom centru u ovom gradu, osvojili Grand Prix – Dukat za film koji je režirao Omer Nicević.

“Mi koliko god se trudimo da budemo ono što jesmo, opet se u društvu menjamo radi nekog statusa, radi neke pažnje ili validacije. Naš film je upravo o tome”, objasnio je Nicević.

Umetnički direktor festivala i reditelj Stefan Arsenijević kaže da je i ovogodišnja manifestacija pokazala da među najmlađima ima velikih talenata za industriju u kojoj je on jedan od najuspešnijih stvaralaca.

“Taj film je ubedljivo na nivou dramaturgije, filmskog jezika, režije najkompleksniji. On je kao jedan dugometražni film, koji je spakovan u pet minuta. Fantastično je ambiciozan u smislu kreativnosti”, osenio je naš poznati reditelj.

U konkurenciji od 47 filmova, stvaraoca iz devet različitih zemalja, velika povelja za najbolji dokumentarni film dodeljena je učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“, iz sjeničkog sela Bare, za film „Jedan sasvim običan dan“.

Velike zlatne plakete (specijalne nagrade žirija) dobili su učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za film: „Poslednji čas fizičkog“, Osnovne škole „Dr Alekandar Sabovljev“ iz Ečke za film: „Kako se zove drvo koje rađa vrane?“ i Osnovne škole „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke za film: „Čuješ li me?“.

Žiri ovogodišnjeg IKT festivala filma činili su spisateljica Jasminka Petrović, glumac Vahid Džanković i filmski reditelj Stefan Arsenijević.

Trajanje filmova bilo je ograničeno na pet minuta. Putem savremenih digitalnih tehnologija i sredstava komunikacije, učesnici su sami osmišljavali ideje, pisali scenarije, vršili pripreme, snimanja i montažu.

Organizovane su i  brojne radionice i razgovoro sa mladima. Od najpriznatijih stručnjaka za film dobili su brojne savete.

Proglašenju pobednika prethodilo je prikazivanje dugometražnog filma „Leto kada sam naučila da letim“, koji je snimljen po istoimenom romanu autorke i ovogodišnje članice žirija IKT FilmFesta Jasminke Petrović, a u režiji Radivoja Andrića.

Ističući značaj ovog festivala ona je rekla da veruje da oni koji se bave filmom mogu da promene svet.

“Svi ovi filmovi koje smo videli daju nam određene slike i poruke. Videla sam da ima dosta radova o usmljenosti, vršnjačkom nasilju… Mislim da bi sada bilo zanimljivo da se ovi filmovi daju nekim stručnjacima – pedagozima, psiholozima, sociolozima… da mogu da izvuku trenutak o tome kako se deca osećaju”, kazala je književnica.

Manifestaciju podržavaju Grad Novi Pazar i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. A među suorganizatorima je i Kulturni centar.

Z. M.

Podeli