DruštvoVesti

Vučić: “Tražimo statusno neutralne KS tablice, ne prihvataju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Beograd pre nekoliko dana dobio demarš predstavnika zemalja Kvinte i EU, koji se odnosi na registarske tablice i energetiku. U delu o tablicama, objasnio je, kaže se da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumima iz dijaloga, ali da je problem u metodama i vremenu, te da to izaziva brigu.

To, ističe, nije istina, što je konstatovao i na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i preneo predstavnicima Zapada.

“Saopštio sam i predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina i da obmanjuju javnost, da je reč o notornim lažima, jer tako negde oni nemaju nigde ni po jednom sporazumu”, rekao je Vučić.

Objasnio je da inicijativa da se rok za preregistraciju produži za 10 meseci ima za cilj da prikaže prištinsku stranu kao dobru, ali da, eto, možda sada nije najbolji trenutak za takvu akciju.

“Ali naravno da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice a ne neke druge, jer mi podržavamo nezavisno Kosovo”, rekao je Vučić i upitao na osnovu kog međunarodnog pravnog akta to postoji.

Napominje da Beograd sve vreme insistira na KS – statusno neutralnim tablicama, za koje oni kažu da su ukinuli.

“Izmislili su legitimitet i legalitet nepostojeće odluke, nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa i svega drugog. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne piše nigde, svaki papir znam u svemu sam učestvovao, nigde ne piše, ali baš ih je briga”, rekao je Vučić.

Objasnio je da je, prema sporazumu iz Brisela, predviđeno da se pitanje tablica ponovo razmatra, a ne da se ukidaju KM tablice, što je učinjeno u septembru 2020. godine, odlukom kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

“Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice”, naveo je Vučić.

Ističe da “oni neće ni da čuje za statusno neutralne tablice”.

Podeli