RegionVesti

U Crnoj Gori danas lokalni izbori u 14 od 25 opština

U Crnoj Gori danas se održavaju lokalni izbori u 14 od 25 opština, među kojima je i najveća – Podgorica, u kojoj glasa oko četvrtine ukupnog biračkog tela u državi. Birališta su otvorena u 7 časova, a zatvaraju se u 20.

Pored Podgorice građani danas biraju lokalnu vlast u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevaljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Šavniku.

Pravo glasa ima oko 345.000 birača što je oko 64 odsto ukupnog glasačkog tela. Na izborima učestvuje oko 100 izbornih lista, a bira se 481 odbornik.

Današnje glasanje biće najveći test poverenja građana u političke stranke nakon parlamentarnih izbora 2020., kada je promenjena vlast u Crnoj Gori. Lokalni izbori se održavaju u trenutku kada je Ustavni sud u blokadi, vlada u tehničkom mandatu, a u proceduri je i inicijativa za razrešenje Mila Đukanovića sa mesta predsednika Crne Gore, nakon što je odbio da na predlog parlamentarne većine od avgusta 2020., da mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću.

U svim gradovima snage će odmeriti dva politička bloka koja godinama dominiraju u Crnoj Gori.

Na jednoj strani su stranke koje su vladale na državnom nivou do izbora 2020. godine predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića. U većini opština one nastupaju u koaliciji.

Na drugoj strani su stranke pobednice izbora 2020, predvođene prosrpskim Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom Ura. One nastupaju uglavnom razjedinjeno.

Od 14 opština, u devet je do sada vladala DPS sa koalicionim partnerima.

Glavna bitka vodi se za Podgoricu kojom više od 20 godina upravlja Demokratska partija socijalista iz čijih redova je i aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Vuković predvodi koaliciju DPS-a i devet partija i organizacija iz procrnogorskog bloka, kao i stranke nacionalnih manjina, Albanaca, Bošnjaka i Roma.

Glavni konkurenti su stranke i koalicije koje su nakon pobede na izborima 2020. formirale parlamentarnu većinu i izglasale vladu Zdravka Krivokapića, koja je trajala nešto više od godinu dana.

Na izbore izlaze u više kolona a dve od njih predvode bivši ministri u Krivokapićevoj vladi do formiranja vlade 2020. javnosti potpuno nepoznati, prenosi Beta.

Demokratski front predvodi Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u bivšoj Krivokapićevoj vladi, a novoosnovani Pokret „Evropa sad” bivši ministar ekonomije Jakov Milatović.

Izvor: Politika

Podeli