DruštvoVesti

Joksimović: Korektne ocene EK, preovladala geopolitika

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima sa EU veoma korektan, ali da je preovladala geopolitika zbog rata u Ukrajini pa tako nije istaknut napredak Srbije u mnogim oblastima.

“Često se govori da su ocene iste kao i prethodne godine, ali to ne znači da nije učinjen napredak. Na žalost, preovladala je geopolitika, tako da je naša politika neuvođenja sankcija Rusiji, uslovila da se ne vide naš napredak u brojnim oblastima, pre svega pravosuđu i vladavini prava”, rekla je Joksimović.

Na konferenciji “Predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji 2022”, sa posebnim osvrtom na ekonomska pitanja, koji je organizovala Privredna komora Srbije, ona je istakla da je Srbija jedina država koja je prihvatila i ozbiljno usvojila metodologiju u pregovorima sa EU i da je jedina zemlja koja ima rezultate po novoj metodologiji.

Uprkos kovid krizi, krizi zbog rata u Ukrajini i iako imamo tehničku vladu više od pola godine, dodala je ona, nismo ostavili po strani reformski proces.

“Mi smo već integrisani i umreženi u najvažnije politike EU. Od toga zavisi napredak Srbije u ekonomskom smislu, ali i zbog političke stabilnosti u ovom teškom trenutku”, poručila je ministar.

Ona je najavila novu pomoć u energetskom sektoru Zapadnom Balkanu od strane EU.

“Pre dva dana šef Delegacije EU Emanuel Žiofre mi je rekao da je EU donela odluku da se kreira jedan veliki paket mera, kratkoročni, srednjoročni i dugoročni, za podršku energetskom sektoru Zapadnog Balkana, u kojem će proporcionalno veličini naše zemlje i Srbija dobiti značajna sredstva za stabilizaciju i diversifikaciju energetskog sektora i sigurnost snabdevanja”, najavila je Joksimović.

Ona je istakla da je od 2014. potpisala grantova u vrednosti od 1,5 milijardi evra od strane EU i da je taj novac išao uglavnom u četiri oblasti: zelena agenda i energetika, infrastruktura, reforme javne uprave i jačanje demokratije.

Kako je kazala, od vitalne važnosti je da ostanemo na evropskom putu i nastavimo sa reformama u svim oblastima i da, u skladu sa našim nacionalnim interesima, donosimo važne odluke u različitim oblastima.

Govoreći o ocenama u pojedinim oblastima, Joksimović je istakla da je konstatovano da smo ostvarili napredak u vladavini prava, pravosuđu i da je to poruka investistitorima da živimo u još pouzdanijem i predvidivijem okruženju.

Zabeležen je, kaže, vidan napedak u borbi protiv korupcije, konstatovano je da smo usvojili sve preporuke GRECO i skinuti smo sa liste globalno nezadovoljavajućih država kada je u pitanju korupcija.

Zabeležen je napredak i u borbi protiv organizovanog kriminala, ekonomiji i brojnim drugim oblastima, a navodi, dobili smo ocenu da nije napravljen napredak u medijima i slobodi izražavanja i tu preporuku smo, navodi ministar, veoma ozbiljno shvatili, kao i ocenu da napredak nije zabeležen ni u oblasti javnih nabavki.

Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije istakao je da je neosporno koliko je EU važna za Srbiju, kao i da ništa toliko ne povezuje EU i Srbiju kao privreda.

“EU je naš strateški partner i ona nema alternativu. Nema ekonomskog i svakog drugog napretka Srbije, ako srpska ekonomija nije vezana za EU”, poručio je Vesović.

On dodaje da 65 odsto našeg izvoza ide u EU, a 60 odsto uvoza dolazi iz nje.

Sa EU, navodi, posluje više od 24.000 privrednih subjekata, a više od 10.000 njih je osnovano sa većinskim vlasuz učešće lica iz EU, dok je u proteklilh 10 godina iz EU u Srbiju stiglo 19 milijardi direktnih stranih investicija.

On dalje nabraja da je i uvoz i izvoz sa EU od 2012. povećan za dva i po puta.

Dalje Vesović posebno ističe da, bez podrške EU, posebno finansijske, Srbija ne može da odigra ulogu koja se od nje ocekuje u zelenoj agendi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da EU želi da Srbija ubrza svoje napore na putu ka članstvu u EU i da uskladi svoje političke kriterijume sa EU.

“U kritičnim trenucima za Evropu moramo da računamo na Srbiju kao pouzdanog partnera EU”, poručio je Žiofre i istakao da je usklađenost Srbije sa spoljnom i bezbednom od prošlog decembra opala sa 64 na 46 odsto.

On je dodao da je EU pouzdan partner Srbije u rešavanju kosovskog problema, iako nije postignut napredak u postizanju sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

“Evropa je i dalje glavni partner Srbije koji obezbeđuje 230 miliona evra donacija za projekte u Srbiji. Imamo projekte u 18 oblasti koje se realizuju”, poručio je Žiofre.

On je naglasio da Srbija treba da nastavi sa dekarbonizacijom tako što će ulagati u obnovljive izvore energije.

“Znamo da je energetski sektor u Srbiji veliki zagađivač i da sporo napreduje. Imamo devet milijardi evra za Zapadni Balkan, a očekujem da će on dostići i 30 milijardi evra za energetski sektor”, poručio je Žiofre.

On je rekao da EU sluša potrebe Srbije i Zapadnog Balkana jer smo, kako kaže, u istom problemu.

“Predsednica Evropske komisije doći će idućeg petka u Srbiju. Želi da pokaže odlučnost i posvećenost procesu proširenja EU na Zapadni Balkan i naravno Srbiju. Energetika će biti važna tema tih razgovora”, najavio je Žiofre.

Podeli