PolitikaVesti

Nastavljena rasprava o izmenama zakona o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas razmatranje predloženih izmena zakona o ministarstvima, što je uvod u formiranje nove Vlade. Za današnju raspravu prijavljeno je više od 60 govornika, tako da je planirano da rasprava u načelu bude završena danas.

Na predlog zakona podneto je oko 70 amandmana, o kojima bi rasprava trebalo da počne u petak, kada se očekuje i glasanje.

Inače, predlog izmena zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, što je juče opozicija oštro kritikovala, uz ocenu da su ministarstva „izmišljena“ i kreirana „kako bi se zadovoljili stranački apetiti“.

U odnosu na aktuelnu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto ministarstava kulture i informisanja, i trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Izvor: N1

Podeli