DruštvoVesti

Srbija glasala protiv inicijative Rusije

Me─Ĺu 107 dr┼żava koje su se izjasnile da glasanje treba da bude javno bila je i Srbija.

Generalna skup┼ítina odlu─Źila je, sa 107 glasova za, da ─çe odr┼żati javno glasanje, a ne tajno glasanje, o nacrtu rezolucije koja osu─Ĺuje ruske “takozvane nezakonite referendume” i “poku┼íaj nelegalne aneksije”.

Diplomate su rekli da ─çe glasanje o rezoluciji verovatno biti u sredu ili ─Źetvrtak.

I sama Srbije je me─Ĺu 107 zemalja koje su na Generalnoj skup┼ítini UN glasale protiv inicijative Rusije da se tajno glasa za rezoluciju koja osu─Ĺuje nelegalne referendume i poku┼íaj aneksije delova Ukrajine.

Samo 13 zemalja protivilo se sino─ç odr┼żavanju javnog glasanja o nacrtu rezolucije, jo┼í 39 zemalja je bilo uzdr┼żano, a preostale zemlje, uklju─Źuju─çi Rusiju i Kinu, nisu glasale.

Rusija je tvrdila da lobiranje Zapada zna─Źi da “mo┼że biti veoma te┼íko ako se stavovi iznesu javno”.

Tokom sastanka u ponedeljak, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja doveo je u pitanje pritisak da se osudi Moskva.

“Kakve to veze ima sa mirom i bezbedno┼í─çu ili poku┼íajem re┼íavanja sukoba? To je jo┼í jedan korak ka podeli i eskalaciji, ┼íto siguran sam da nije ne┼íto potrebno apsolutnoj ve─çini dr┼żava u ovoj prostoriji”, kazao je Nebenzja.

Nakon ┼íto je Generalna skup┼ítina sino─ç odlu─Źila da odr┼żi javno glasanje o nacrtu rezolucije, Rusija je odmah poku┼íala da natera telo da ponovo razmotri to pitanje, ali je to u velikoj ve─çini bilo neuspe┼íno.

Moskva je pre┼íla na aneksiju ─Źetiri delimi─Źno okupirana regiona u Ukrajini – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporo┼żje, nakon ┼íto je organizovala, kako je nazvala, referendume.

Ukrajina i saveznici proglasili su glasanje nezakonitim i prinudnim. Nacrt rezolucije Generalne skup┼ítine UN poziva dr┼żave da ne priznaju potez Rusije i potvr─Ĺuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Podeli