SvetVesti

Blizu 17.000 Rusa prešlo granicu sa Finskom za vikend

Blizu 17.000 ruskih državljana prešlo je granicu sa Finskom tokom vikenda, što je porast od 80 odsto u odnosu na nedelju dana ranije, saopštile su danas finske vlasti. Iz finske granične službe za Rojters je rečeno da se granični saobraćaj rano jutros smanjio, ali da je promet ostao veći nego prethodnih nedelja.

“Redovi su i dalje nešto duži nego što su to obično bili od pandemije”, navedeno je iz službe. Naredba o delimičnoj mobilaziciji u Rusiji izazvala je proteste širom Rusije, hapšenje demonstranata, kao i odlazak ruskih državljana iz te zemlje.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je u petak da će ta zemlja zabraniti ulazak ruskih turista i sa šengenskim vizama. On je istakao da se zabrana ulaska odnosi na sve koji prelaze granicu kao turisti bez ozira da li putuju sa šengenskim vizama koje izdaje Finska ili neka druga zemlja, preneo je TAS S. Prema rečima visokog finskog diplomate, zabrana se neće odnositi na Ruse koji ulaze u tu skandinavsku zemlju da rade, studiraju ili posećuju rođake.

Tanjug

Podeli