EkonomijaVesti

Atanacković: Preporuke za smanjenje potrošnje su predlog i apel, a ne obaveza

U Srbiji nisu planirane restrikcije struje, neće se odlagati početak grejne sezone, država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, rekla je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković, saopštilo je danas to ministarstvo.

Ona je, gostujući na Juronjuzu, rekla da su preporuke ministarstva o smanjenju potrošnje energije donete kako bi se potrošilo manje novca za uvoz struje tokom zime.

„Ministarstvo je dalo preporuke, koje su baš to – preporuke. Ništa od toga nije obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju. To je predlog Ministarstva i apelovali smo i na državnu upravu, javna preduzeća, lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje“, rekla je Atanacković.

Dodala je da su iz preporuka izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.

Preporuke za domaćinstva, prema njenim rečima, neće uticati ni na čiji komfor, niti će smanjiti kvalitet života.

To su, kako je rekla, svakodnevne stvari koje mogu da doprinesu smanjenju potrošnje, a dodatno je planirana finansijska stimulacija za uštede, umesto kažnjavanja, pa će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust.

Atanacković je ponovila da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da neće biti odlaganja početka grejne sezone niti resktrikcija.

„Nismo nijednog trenutka govorili o odlaganju grejne sezone, niti o restrikcijama. Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz. Niko ne priča o smrzavanju, restrikcijama, odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji. To su mali koraci koji doprinose smanjenju potrošnje, a ne utiču na bezbednost ili komfor“, rekla je Atanacković.
Izvor: Danas
Podeli