DruštvoVesti

Sve veća potražnja za gerontodomaćicama u Srbiji

Šabac, Bečej, Novi Bečej, Kikinda, Bačka Topola, Bela Palanka, Raška i Sjenica bogatiji su za 141 novu gerontodomaćicu i gerontodomaćina, kao rezultat projekta „Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe” Centra za podršku i inkluziju „Help net”, saopšteno je juče iz ove organizacije.

Oni u saopštenju ističu da je svakim danom sve više ljudi koji se javljaju državnim i privatnim ustanovama, nevladinim organizacijama i pojedincima koji poseduju odgovarajuće kvalifikacije za pomoć i podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kako je navela Gordana Milanović, direktorka „Help neta”, prema podacima republičkog Zavoda za socijalnu zaštitu trenutno su usluge socijalne zaštite, među koje spada i usluga pomoći u kući, dostupne za oko jedan odsto svih starijih osoba u stanju potrebe, a prema procenama nadležnih neophodno je da obuhvate četiri odsto ove populacije.

Ona je dodala i da je uslugu pomoći u kući u 2021. godini koristilo 16.355 punoletnih korisnika, što predstavlja povećanje od gotovo tri odsto u odnosu na prethodne godine. Takođe, bez obzira na to što usluga pomoći u kući ima najveći broj pružalaca i korisnika, na listama čekanja je zabeležen najveći broj potencijalnih korisnika, pa se tako krajem 2020. godine skoro 2.000 korisnika našlo na ovoj listi, navodi se u saopštenju.

Projekat „Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe” sprovodi se u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj” koji u Srbiji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Izvor: Politika

Podeli