RegionVesti

Komšić: BiH ima iskrenog prijatelja u Erdoganu i Vladi Turske

Činjenica je da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i u Vladi Turske, kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Erdogan je danas doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini gdje je nakon svečanog dočeka održan sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

“Pored konkretnih projekata na kojima treba da radimo i na kojima se već radi želim istaći da je činjenica da je predsjednik Erdogan kao i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u Bosni i Hercegovini. To je činjenica, kao i što je činjenica da u Erdoganu i u Vladi Republike Turske Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja”, kazao je Komšić na konferenciji za novinare te dodao:

“Također je i činjenica, i ja mislim da treba potencirati tu stabilizirajući ulogu u Bosni i Hercegovini pa i u cijeloj regiji od strane Erdogana i politike koju on realizuje. Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom i u istom pravcu kako smo imali i do sada. To je zaista dobra stvar jer kada god se sretnemo rodi se neki novi projekat, nova inicijativa koja doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa i doprinosi napretku Bosne i Hercegovine.”

Erdogan će se tokom dana sastati i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači, odati počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, zatim obići nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a večeras će prisustvovati i poslovnom forumu.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

Anadolu Agency (AA)

Podeli