RegionVesti

Erdogan u Sarajevu najavio putovanja samo s ličnim kartama između BiH i Turkiye: Protiv smo nametanja Izbornog zakona

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Erdogan je podsjetio da se ova posjeta realizuje u godini kada se obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, što kako je kazao, posjeti daje jednu posebnu historijsku notu.

Erdogan je odnose BiH i Turkiye ocijenio izvrsnim te kazao da pored političkih, ekonomskih, vojnih, historijske i kulturne veze čine temelj ukupnih odnosa.

“Tokom sastanka sa sagovornicima razmatrali smo buduće korake ka unapređenju naših odnosa”, rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s mogućim nametanjem odluke o izmjeni Izbornog zakona, Erdogan je rekao da je to pitanje o kojem treba da odlučuju bosanskohercegovački lideri.

“Intervencija visokog predstavnika u ovom smislu je protivna demokratskim načelima. Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu. Intervenciju prema demokratskom procesu u zemlji koja je ustrojena na demokratskom principu mi nikada ne možemo smatrati ispravnom”, rekao je Erdogan i dodao da se prema izbornom procesu treba kretati u skladu sa sadašnjim izbornim zakonodavstvom.

Ponovio je podršku stabilnosti i prosperitetu BiH.

“Naglašavam važnost i podršku koju Turkiye pridaje miru, blagostanju i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, rekao je Erdogan.

Bosnu i Hercegovinu, kako je podsjetio, u narednom periodu očekuju izbori čija transparentnost i provođenje u konstruktivnoj i pravednoj atmosferi ima životnu važnost “ne samo za BiH nego za cijelu našu regiju”.

Erdogan je ponovio spremnost Turkiye, da uz suglasnost političkih strana, učini sve da sve poteškoće u BiH budu prevaziđene.

Naglasio je značaj povećanja obima trgovinske razmjene i investicija te značaj koji pridaje projektu izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda, čiji je temelj postavljen 2019. godine.

Rekavši da su mu predočeni problemi finansijske prirode u vezi s izgradnjom autoputa, Erdogan je kazao da je dao nalog direktoru Ziraat banke s ciljem rješavanja ovog pitanja.

Erdogan je kazao kako je ovo projekat mira koji ne veže samo države nego i narode koji žive u regionu.

Izrazio je uvjerenje da njegova današnja posjeta s delegacijom predstavlja dodatni zamah za pomenuti projekat.

Podsjetivši je da je u okviru projekata pomoći razvoju BiH do 1995. godine u BiH realizovala oko hiljadu projekata, Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu ukazanom njemu, supruzi i delegaciji danas u Sarajevu.

Anadolu Agency (AA)

Podeli