DruštvoVesti

Škole spremne za 1. septembar

Bliže se kraju letnja pauza i raspust. Za dve nedelje učenici će se vratiti u klupe. U novopazarskoj Gimnaziji letnju pauzu iskoristili su za potrebne radove na  adaptaciji učioničkog i kompletnog prostora škole, te spremni dočekuju povratak učenika i novu generaciju.

”Organizaciono i prostorno ustanova  je spremna za početak nastvanog procesa, kako je i planirano od 1. septembra prema obrazovno vaspitnom kalendaru. U slučaju da resorno ministarstvo da preporuku da se krene po modelu organizacije u posebnim uslovima mi smo spremni i za taj oblik nastave. Gimnazija ove godine upisuje 46 odeljenja, u više obrazovnih profila, a reč je o opštem, jezičkom, prirodno matematičkom smeru, IT, i smeru za sport, a nastava će biti realizovana na srpskom i bosanskom jeziku” kazala je direktorka Gimnazije Dženana Raždaginac.

I u Ugostiteljsko turističkoj školi u Novom Pazaru druga polovina avgusta protiče u znaku priprema. Prema rečima direktora te škole Isa Ćorovića, materajalno- tehnički uslovi su obezbeđeni i bez problema će se krenuti sa nastavom.

”Očekujemo sada i novu generaciju učenika, doduše ove godine je bio nešto slabiji upis, jer je čitava generacija osmaka imala oko 200 učenika manje. Ove jeseni upisujemo pet novih odeljenja od kojih su tri sa četvrtim stepenom stručnosti, a dva sa trećim. Od sutra počinju sednice nastavničkog veća, zatim sednice stručnih veća aktiva. Realizovaćemo i pripremnu nastavu za učenike koji će polagati popravne ispite u avgustovskom roku koji će biti već tokom sledeće sedmice. Ono što sledi je i polaganje maturskih i završnih ispita” kazao je Ćorović.

U slučaju da Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, usled pogoršane situacije sa pandemijom korona virusa,  donese odluku o drugačijem obliku nastave Ćorović kaže da takav režim školama nije nepoznat, te da su u Ugostiteljsko turističkoj školi spremni i na online model nastavnog procesa kao i na kombinovani. Ipak ističe, benefiti neposredne nastave su daleko veći.

 

 

Senada Kalić

 

Podeli