Promovisane ”Nebeske heroine sveta”

U Narodnoj biblioteci Dositej Obradović će sinoć je održana promocija knjige “Nebeske heroine sveta” autorke, akademika profesora doktora Radmile Tonkovic, dobitnice Karađorđeve zvezde II stepena. Enciklopedija nebeskih dama sadrži more, do sada, nepoznatih činjenica o ženama koje su se vinule u nebo.

Reč je o jedinstvenoj enciklopediji na temu letenja i ulozi žena u avijaciji koja obuhvata preko 2000 biografija žena letača širom sveta i oko 1700 fotografija.
Delo Radmile Tonković  čiji je prevod na ruski proglašen udžbenikom za tehničke škole i vazduhoplovne akademije u Ruskoj Federaciji, zauzima i počasno mesto u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

O avijaciji u kojoj je profesionalno i emotivno i koja joj je najveća ljubav, te o njenim nebeskim heroinama pisala je punih deset godina.

Profesorka Tonković, više od dve decenije radila  je Komandi RV i PVO u Beogradu i bila je ovlašćeni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.

Prva žena vazduhoplovni novinar i vazduhoplovni urednik na Balkanu, spisatelj, novinar, publicista i prevodilac, koja  piše i objavljuje u mnogim časopisima u zemlji i inostranstvu, profesor doktor Radmila Tonković dobitnica je brojnih domaćih i svetskih priznanja. Dobitnica je i ordena Krađorđevezvezde II stepena.

 

Senada Kalić

Podeli