Tursk: Islamske igre solidarnosti-akcija za harmoničnost

Mnogo je toga urađeno i mnogo truda utrošeno na globalno pomirenje. Kao najnoviji doprinos, Turska će biti domaćin 5. Islamskih igara solidarnosti, kako bi se napravio novi korak ka miru u svetu. Oko šest hiljada sportista iz 56 različitih islamskih zemalja okupiće se u sportu, i zauzeti harmoničan stav, kako bi pokazali da je jedinstvo, uprkos razlikama, moguće. Iako su učesnici iz većinski muslimanskih zemalja, građani zemalja učesnica drugih veroispovesti takođe ćemoći da se pridruže, pošto islamska solidarnost uključujei nemuslimane svojom univerzalnom etikom i načelima. Dakle, Turska će još jednom pokazati da se pod bilo kojim okolnostima, bilo kada, može raditi za mir, a ovoga puta kroz plemeniti čin, kroz sport.

Igre su mesto okupljanja islamskih zemalja, kako bi se privuklo međunarodno interesovanje za zemlju domaćina, promovisale islamske vrednosti, prikazala nacionalna prirodna blaga i stekla nova poznanstva, posebno za zemlje u manje povoljnom položaju. Koliko god da su igre važne, važni su i događaji i aktivnosti van takmičenja, koji kao produžetak kulturne diplomatije,omogućavaju proces integracije različitih muslimanskih populacija, a naročito mladih, koji imaju posebnu ulogu, u svoje sredine. Takođe, igre će biti podržane i akademskim simpozijumom o značaju i mestu sporta sagledišta islama. U širokom spektaru tema od doprinosa sporta socijalnom miru do principa solidarnosti i integracije u Kuranu, igre će biti propraćene intelektualnim panelima i diskusijama kojićepomoći da se istakne kako važnost igara, tako i koristi koje pružaju. Kroz ideju i akciju, igre će stvoriti holističku i sveobuhvatnu atmosferu za učesnike da internalizuju pitanjaislama i usvoje njihovu suštinu. Pored toga, korist od organizovanja međunarodnog događaja se ogleda i u susretu i upoznavanju različitih kultura na zajedničkom terenu, tako da, ovaj događaj ima više od jedne stvari da ponudi svojim učesnicima.

Prethodne igre, održane u Saudijskoj Arabiji, Azerbejdžanu i Indoneziji ostvarile su ono što je i obećano. Pre svega, igre su pomogle zemljama da izgrade i razviju nove sportiste, kao i sportsku infrastrukturu kroz razmenu tehničke ekspertize i organizacione podrške. One su takođe pomogle i jačanju islamske solidarnosti među nacijama i jačanju principa jednakosti među religijama, etničkim pripadnostima i različitim bojama kože u skladu sa stubovima islama. Rasprostranjene širom sveta, muslimanske zemlje se znatno razlikuju. Muslimani iz različitih geografskih regiona razlikuju se po načinu života, uobičajenom načinu razmišljanjai shvatanju sveta. Islam je bez sumnje krov,ali pritom nije prepreka stvaranju jedinstvenih načina života za muslimane, kao što to već i čine. Ta neizbežnost je takođe pogodna za sticanje koristi od različitih iskustava. Međutim, postoji potreba za platformom, ili sistemom u kojem se razlike artikulišu, umesto da se sukobljavaju, kao i za postojanjemširokog komunikacionog kanala, koji koristi sve dimenzije komunikacije, u kojem ljudi stupaju u kontakt i povezuju se jedni sa drugima, iako ne govore istim jezikom. Ova ideja je dovela do pojave igara i šta god da je urađeno po tom pitanju, urađeno je isključivo ka tom cilju.

Islamske igre solidarnosti su takođe besprekoran primer javne diplomatije, što je praksa u trendu, koju zemlje koriste kao sredstvo za svoju spoljnu diplomatiju. Kao zvezda u usponu, sportska diplomatija privlači sve veću globalnu pažnju. Stvaranje mirnog kanala za međusobno deljenje i razumevanje je ono što sportsku diplomatiju čini stvarno izuzetnom. U svetu ugroženom ksenofobijom i separatizmom, priliku koju stvara sportska diplomatija treba maksimalno iskoristiti. Islamske igre solidarnosti, u širem smislu, značajno služe ovoj svrsi, iako imaju za cilj pre svega integritet islamskih zemalja. Predviđena sinestezija između neprijateljskih zemalja može se smanjiti, ili čak prestati, okupljanjem ovih zemalja u mirnom okruženju, pokazujući im sličnosti, za kojeni ne znaju da poseduju. U tome leži lepota sporta.

Budući da je po prirodi podjednako miroljubiva, sportska diplomatija je odličan teren za islam. Vrednosti koje neguju i sport i islam su takođe kompatibilne. U islamu, kao iu sportu, poštovanje „drugih“ bez obzira na njihovu rasu, religiju ili poreklo i vrednovanje pravičnosti i jednakosti u svim okolnostima, je ono što je najvažnije. Tolerancija i blagost su osnovne vrednosti islama, a njihovo širenje kroz sport nije korisno samo za muslimanske zemlje, već i za sve zemlje sveta.

Kako je većina sportista u godinama u kojima se mogu smatrati mladima, mladost je ključni faktor u igrama. Mladi su centralni deo ovog događaja, ali i njegov cilj. Oni su istovremeno donosioci i nosioci novih trendova, novih veza i nasleđa akumuliranih napora. Samo prenoseći baklju novim generacijama kroz obrazovanje i učestvovanje, njihova dostignuća mogu ostati sa nama. Jer sve što se postigne može biti trajno samo ukoliko su i mladi uključeni. Ovo takođe podrazumevai kontinuitet humanih i etičkih vrednosti. Mlade generacije su najnoviji pripadnici muslimanskih zajednica,kroz koje su usvojili vrednosti koje smo pomenuli, a baš te vrednosti, koje leže u karakteru mladih muslimana, mogu im lako utrti put da budu sportisti sa uvaženim i potrebnim moralnim vrlinama. Drugim rečima, musliman opskrbljen islamskim svojstvima neće imati problema sa oličenjem sportskog duha, naprotiv, on ili ona će biti vodeći primeriistog, zahvaljujući sličnosti etičkih načela. Zatim, kroz sportske događaje poput Islamskih igara solidarnosti, oni takođe mogu biti očigledni naslednici islamskih vrednosti, u skladu sa sportskim vrednostima. Na kraju, ali ništa manje važno, pošto su igre otvorene i za nemuslimanske građane muslimanskih zemalja, dokazaće se i ujedinjujućamoć sporta.

Sve stvari o kojima smo gore govorili su naša motivacija da budemo domaćini i da učestvujemo u Islamskim igrama solidarnosti. Služeći javnoj vidljivosti kako islama tako i sportskog duha, cilj nam je da postignemo više ciljeva odjednom. Kao zemlja domaćin, Turska je spremna da podigne igre na viši nivo i unapredi ih. Osnaženi i našom gostoljubivom turskom kulturom, radujemo se što ćemo mlade sportiste dočekati u našoj domovini, upoznati ih najugodnijim povodom, nadahnuti ih i inspirisati se njihovom životnom energijom.

 

MehmetMuharremKasapoğlu, Ph.D.

Ministar omladine i sporta Republike Turske

Podeli