Preminuo glumac Branko Cveji─ç

Poznati pozorišni i televizijski glumac Branko Cvejić, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, preminuo je u 75. godini.

Dugogodi┼ínji ─Źlan i biv┼íi direktor Jugoslovenskog dramskog pozori┼íta , glumac Branko Cveji─ç umro je danas u Beogradu, saop┼íteno je ve─Źeras.

Ro─Ĺen je u Beogradu 25. avgusta 1946. godine, a maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa celom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje ─Źlan JDP u maju 1967. godine.

U mati─Źnoj ku─çi odigrao je preko pedeset uloga od kojih su najzna─Źajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospo─Ĺe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stankovi─ç (Pu─Źina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospo─Ĺa ministarka), Simeonov-Pi┼í─Źik (Vi┼ínjik).

Najvi┼íe je sara─Ĺivao sa rediteljem Dejanom Mija─Źem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava. Gostovao je i na drugim pozori┼ínim scenama, izme─Ĺu ostalog i u Zvezdara teatru ÔÇô pozori┼ítu u ─Źijem je osnivanju i sam u─Źestvovao.

Igrao je u vi┼íe od 40 celove─Źernjih igranih filmova i ostvario niz zna─Źajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozori┼íta od 2002. do kraja 2011, godine, a kao pomo─çnik direktora bio je anga┼żovan u periodu 1986-1999. godine i imenovan za operativnog direktora s odgovorno┼í─çu za poslove izgradnje nove zgrade pozori┼íta 2000. godine.

Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, navodi se u saopštenju.

Doprinos Branka Cveji─ça ovoj gluma─Źkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku,┬áGrlom u jagode, autora Sr─Ĺana Karanovi─ça i Rajka Grli─ça, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u JDP i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, ÔÇ×ozvani─ŹenÔÇť i ustoli─Źen.

Uloga Baneta Bumbara u seriji┬áGrlom u jagode┬áu─Źinila je Branka Cveji─ça jednim od vode─çih dramskih umetnika svoje generacije i onda┼ínje Jugoslavije.

Podeli