Inflacija smanjila potra┼żnju za pametnim telefonima

Dobavlja─Źi su zbog nagomilavanja zaliha ÔÇśprisiljeniÔÇÖ preispitati svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine pobolj┼íali rezultat.

U svijetu je u drugom tromjese─Źju isporu─Źeno 316 milona pametnih telefona ili devet posto manje nego u istom razdoblju pro┼íle godine, ─Źemu je pogodovao pad potra┼żnje uslijed manjeg raspolo┼żivog dohotka zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, donosi analiti─Źka tvrtka Canalys, prenosi Hina.

Time je u drugom tromjese─Źju nastavljen pad isporuka pametnih telefona koji je prisutan od po─Źetka godine.

Dobavlja─Źi su, kako isti─Źu analiti─Źari Canalysa, zbog nagomilavanja zaliha ÔÇťprisiljeniÔÇŁ preispitati svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine pobolj┼íali rezultat.

I dalje velika potra┼żnja za Appleom i Samsungom

Uprkos ukupnom padu isporuka, istra┼żiva─Źi napominju da je potra┼żnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva dobavlja─Źa/proizvo─Ĺa─Źa i dalje na prva dva mjesta po prodaji, ali i me─Ĺu prvih pet jedini koji su pove─çali tr┼żi┼íni udio.

Samsung je i dalje broj jedan u svijetu te nakon drugog tromjese─Źja 2022. dr┼żi i najve─çi tr┼żi┼íni udio po isporukama smartphonea, od 21 posto, ┼íto je i pove─çanje sa 18 posto iz istog tromjese─Źja 2021. godine, dok je drugi Apple s tr┼żi┼ínim udjelom od 17 posto, tako─Ĺer pove─çanim, sa lanjskih 14 posto.

Me─Ĺu prvih pet dobavlja─Źa jo┼í su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tr┼żi┼ínog udjela u isporukama tih telefona, pa je tako udio Xioamija s lanjskih 17 posto pao na ovogodi┼ínjih 14 posto, Oppov sa 11 na 10 posto, a Vivov sa 10 na devet posto.

Me─Ĺu prvih pet dobavlja─Źa jo┼í su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tr┼żi┼ínog udjela u isporukama tih telefona, pa je tako udio Xioamija s lanjskih 17 posto pao na ovogodi┼ínjih 14 posto, Oppov sa 11 na 10 posto, a Vivov sa 10 na devet posto.

Gomilanje telefona srednjeg ranga i cijene

Analiti─Źari Canalysa to komentari┼íu i prekomjernom ponudom telefona srednjeg ranga i cijene, koji se gomilaju na zalihama, jer potro┼ía─Źi s ograni─Źenim bud┼żetom u inflaciji preusmjeravaju kupovinu na ure─Ĺaje ni┼żih cijena.

O─Źekuje se da ─çe dobavlja─Źi u idu─çim mjesecima poja─Źati promocije i posebne ponude kako bi potaknuli bolju prodaju i prije blagdanskog rasprodajnog razdoblja pred kraj godine.

“Pad potra┼żnje izaziva veliku zabrinutost za cijeli lanac opskrbe pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na tro┼íkove popu┼ítaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput poo┼ítravanja uvoznih zakona na nekim tr┼żi┼ítima u razvoju i carinskih procedura koje odga─Ĺaju po┼íiljke. Stoga ─çe za sve u tom lancu biti vitalna budu─ça saradnja dobavlja─Źa i kanala prodaje u pra─çenju potra┼żnje i zaliha”, ka┼że analiti─Źar Toby Zhu.

 

Izvor: aljazeera

Podeli