DruštvoVesti

Energetska efikasnost prioritet! Još jedan vredan projekat i sredstva za Novi Pazar

Kulturni centar Novi Pazar dobiće termičku fasadu, a biće rekonstruisan i krov. Nakon prelaska na biomasu i ukidanjem toplane na ugalj ta ustanova kulture postaje prva javna ustanova u Novom Pazaru koja će u potpunosti biti energetski efikasna. Ugovor  o dodeli sredstava za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javne objekte danas su potpisali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministarka rudarstva i energetike  Zorana Mihajlović.

Projektom čija je ukupna vrednost 38,5 miliona dinara predviđena je jzgradnja termičke fasade i rekonstrukcija krova na Kulturnom centru. Grad Novi Pazar sufinansijer je u iznosu od 30 procenata.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je danas sa ministarkom Zoranom Mihajlović potpisao Ugovor o dodeli sredstava, kazao je da je energetska efikasnost, unazad nekoliko godina, pitanje kojem  se u Novom Pazaru posvećuje mnogo pažnje i istakao da Kulturni centar vizijom rada i razvoja, te konkretnim rezultatima na promociji kulture i načinom prezentovanja svih vrednosti Novog Pazara, zaslužuje punu podršku.

’’Ministarstvo je učestvovalo sa 27,5  milina dinara, Grad Novi Pazar sa 11 miliona. Ovo je nastavak i potvrda dobre saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike i ministarkom i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović. Poznato je da je u toku i izgradnja toplane na biomasu u Novom Pazaru, a sve u cilju postizanja energetske efikasnosti, poboljšanja kvaiteta vazduha i zaštite životne sredine. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se, u ovom slučaju odnosi na javne objekte, a realizovani su brojni projekti koji su se odnosili na domaćinstva. Verujem da će ovi projketi kako je i najavila ministarka Mihajlović biti nastavljeni. Realizacija konkretno ovog projekta počeće već u ovoj godini, a ono što sledi jeste raspisivanje tendera’’ objašnjava Biševac.

On je kazao da je interesovanje građana za projekte Ministarstva rudarstva i energetike, koji za cilj imaju postizanje energetske efikasnosti, ujedno i zaštitu životne sredine, veliko, i podsetio da Grad Novi Pazar takođe učestvuje u njihovom finansiranju.

Ovi su projekti inače, naglašava Biševac, samo deo svega što biti relazovano u Novom Pazaru, za koji ističe da je najveće gradilište u zemlji.

’’Raspisan je tender za izgradnju, dogradnju i adaptaciju postojeće bolnice koja će u budućnosti biuti Klinički centar, a vrednost građevisnkih radova premašuje iznos od 45 milijardi dinara. Vrednost opreme u budućem Kliničkom centru u Novom Pazaru je oko 30 miliona evra. Kakos am i rekao je u toku je izgradnja toplane na biomasu, koja će početi sa radom polovinom oktobra sa početkom grejne sezone. Njena vrdnost je oko sedam miliona evra. Niz objekata se takođe gradi, od Kancelarije za javna ulaganja dobili smo sredstva za izgradnju i adaptaciju i rekonstrukciju  osnovne škole ’’Desanka Maksimović’’ i izgradnju školske sale čija vrednost je oko pet miliona evra. Poznato je da je ove godine i gasovod, na koji smo dugo čekali, prošao kroz Novi Pazar a to će u značajnoj meri doprineti boljem grejanju, zaštiti životne sredine. Svakako moram pomenuti i izgradnju autoputa od Duge Pljane do Požege, za koji je kamen temeljac položio predsednik Vučić a čija je vrednost preko 1,5 milijardi evra. Za mesec dana počinje rekonstrukcija puta Novi Pazar- Raška, u samom Novom Pazaru radimo zaobilaznicu u dužini od dva kilometra.I to su projekti koji će u znatnoj meri ubrzati razvoj Novog Pazara a pre svega dolazak investitora čije prisustvo je izostalo upravo zbog nepostojanja razvijene putne infrastrukure. Naravno sa razvojem infrastrukure očekujemo i dolazak većeg broja turista’’ kazao je Biševac.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović  kazala je da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana.Najavila je da će država nastaviti da raspisuje javne pozive, da povećava gde je potrebno subvencije koje daje država i da veruje da je moguće da u naredne tri godine barem 45 odsto domaćinstava bude obuhvaćeno ovim projektom.

Inače, Kulturni centar koji je idejni tvorac projekta, nakon prelaska na biomasu i ukidanjem toplane na ugalj postaje prva javna ustanova u Novom Pazaru koja će u potpunosti biti energetski efikasna, zbog čega iz te ustanove upućuju zahvalnost ministarki Zorani Mihajlović i gradonačelniku Nihatu Biševcu na, kako ističu, prepoznavanju dobrog projekta. Navode da je ovo još jedna sjajna vest podsećajući da je raspisan tender za izgradnju Smart sity centra, u vrednosti od 75 miliona eura. Nakon realizacije pomenutih projekata i završetka radova na renoviranju svečane sale i prednjeg dela fasade ta  ustanova će biti jedna od najmodernije uređenih u regionu.

 

Senada Kalić

 

Podeli