Fon der Lajen: Moramo biti spremni za prekid isporuka ruskog gasa

┼áefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poru─Źila je danas da Evropske unija mora da sa─Źini krizni plan kako bi se 27 zemalja ─Źlanica bilo spremno za potpuni prestanak snabdevanja ruskim gasom usled rata Kremlja u Ukrajini.

ÔÇ×Sada moramo da se pripremimo za dalje poreme─çaje u snabdevanju gasom, pa ─Źak i potpuni prekid isporuka ruskog gasaÔÇť, rekla je fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija AP.

Ona je navela da je desetak ─Źlanica EU ve─ç pogo─Ĺeno smanjenjem ili potpunim prekidom isporuka ruskog gasa, i da se intenzivira politi─Źki sukob sa Moskvom zbog invazije na Ukrajinu.

ÔÇ×O─Źigledno je, (ruski predsednik Vladimir) Putin nastavlja da koristi energiju kao oru┼żje. Zbog toga Komisija radi na evropskom planu za vanredne situacije. Moramo da se obezbedimo u slu─Źaju potpunog prekida, da gas te─Źe tamo gde je najpotrebniji. Moramo da obezbedimo evropsku solidarnostÔÇť, naglasila je fon der Lajen.

Zemlje EU su se ve─ç dogovorile pro┼ílog meseca da sva skladi┼íta prirodnog gasa u 27-─Źlanom bloku treba da budu napunjena do najmanje 80 posto kapaciteta za slede─çu zimu kako bi se izbegle nesta┼íice tokom hladne sezone. Novom uredbom se tako─Ĺe nala┼że da podzemna skladi┼íta gasa na tlu EU moraju da se napune do 90 odsto pre zime 2023/24.

Rat u Ukrajini je naveo EU da preispita svoju energetsku politiku i da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva. Zemlje ─Źlanice su odlu─Źile da zabrane 90 posto uvoza ruske nafte do kraja ove godine, pored zabrane uvoza ruskog uglja koja ─çe po─Źeti da se primenjuje u avgustu. Ruski gas nije obuhva─çen sankcijama Brisela.

Da bi smanjila kori┼íhenje ruske energije, Evropska komisija diverzifikuje mre┼żu dobavlja─Źa.

ÔÇ×Na┼íi napori ve─ç prave veliku razliku. Od marta, globalni izvoz te─Źnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu porastao je za 75 posto u pore─Ĺenju sa 2021. Izvoz TPG-a iz SAD u Evropu se skoro utrostru─Źio”, rekla je ┼íefica EK.

Istovremeno, prose─Źan mese─Źni uvoz ruskog gasa preko gasovoda je u padu za 33 odsto u odnosu na pro┼ílu godinu, dodala je fon der Lajen, pozivaju─çi zemlje EU na brzu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije.

ÔÇ×Neki ka┼żu da u novom bezbednosnom okru┼żenju posle agresije Rusije moramo da usporimo sa zelenom tranzicijom. Ka┼żu da bi ta tranzicija bila ;po cenu osnovne bezbednosti”. Istina je suprotna. Ako ne budemo ─Źinili ni┼íta osim da se nadme─çemo za ograni─Źenu ponudu fosilnih goriva, cene ─çe dodatno eksplodirati i napuniti Putinovu ratnu kasu. Obnovljivi izvori energije su doma─çi. Daju nam nezavisnost od ruskih fosilnih goriva. Oni su isplativiji i ─Źistiji suÔÇť, zaklju─Źila je ona.

Savet EU se dogovorio u junu da pove─ça udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu bloka na najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na prethodni cilj od 32 procenta. Pored toga, cilj da se smanji potro┼ínja energije za 9,0 posto 2030. godine prvi put ─çe postati obaveza za sve zemlje ─Źlanice EU, navodi agencija AP.

Izvor: Tanjug

Podeli