Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu je dostigla rekordnu cifru, podstaknuta poskupljenjem tro┼íkova energenata djelomi─Źno izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu je dostigla jo┼í jednu rekordnu cifru, podstaknuta golemim poskupljenjem tro┼íkova energenata djelomi─Źno izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Stopa inflacije u 19-─Źlanoj eurozoni dostigla je rekordnih 8,6 posto u junu, sude─çi prema posljednjim ciframa koje je objavila u petak statisti─Źka agencija Evropske unije, Eurostat.

Inflacija je na najvi┼íem nivou od kako su se ti podaci po─Źeli bilje┼żiti za euro 1997. godine, prenosi Fena, pozivaju─çi se na AP.

Cijene energenata buknule su za 41,9 posto, dok su cijene hrane, alkohola i duhana porasle za 8,9 posto; obje kategorije br┼że su poskupile nego ┼íto je registrirano u proteklom mjesecu.

Cijene energenata porasle su dok se globalna ekonomija opravlja od posljedica pandemije, a ruska invazija na Ukrajinu samo je pogoršala situaciju.

─îelnici Evropske unije usuglasili su se da zabrane uvoz ve─çine ruskih roba do kraja godine jer 27-─Źlani blok ┼żeli da kazni Moskvu i smanji svoje oslanjanje na ruske energente, ali to samo poja─Źava finansijske probleme za prosje─Źne gra─Ĺane, dok ra─Źuni za energente i cijene goriva divljaju.

IZVOR: AGENCIJE
Podeli