EkonomijaVesti

Javno-privatni dijalog privrednika u Novom Pazaru

Javno-privatni dijalog predstavnika malih i srednjih preduzeća i preduzetnika održan je danas u Novom Pazaru. Cilj je kompletnija i kvalitetnija izrada Strategije privrednog razvoja. Sastanak su organizovali Ministarstvo privrede i Privredna komora uz podršku nemačko-srpske inicijative za održivi razvoj GIZ. Osim Novog Pazara, dijalozi privrednika iz javnog i privatnog sektora organizuju se u još 10 gradova u Srbiji.

Process izrade nove Strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Srbiji počeo je u martu ove godine. S obzirim da je analizom efekata predhodne strategije, utvrđeno da mala i srednja preduzeća i preduzetnici nisu bili u dovoljnoj meri i na pravi načlin uključeni u sam process, Ministarstvo privrede je uz podršku nemačko srpske inicijative za razvoj GIZ uvelo nove metode, kao što je javno-privatni dijalog preduzetnika.

”Okupili smo se kako bismo od privrednika čuli šta je to sa čim se oni suočavaju, koji su to izazovi, kakvi su njihovi predlozi i sugestije. Giz već duže vreme sprovodi  takve dijaloge prilikom izrade različitih dokumenata u Srbiji. Prošli put je to bilo kad se pripremala industrijska strategija i od 48 inicjativa privrede, 43 su se našle u strategiji”, izjavila je vođa tima za izradu nacrta Strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Ranka Miljenović.

Koordinator Regionalne privredne komore za Novi Pazar Nihad Međedović kaže da je počastvovan što je Novi Pazar prepoznat kao jedan od privrednih centara u Srbiji. Ističe da se novom metodom  neformalnih razgovora od identifikacije problema dolazi do predloga rešenja.

Nacrt Strategije privrednog razvoja radi se za naredni petogodišnji period od 2023. do 2028. godine.

S.Lj.

Podeli