DruštvoVesti

Najmlađi brinu o životnoj sredini

U veliku ekološku akciju koja se tokom čitave nedelje sprovodi na teritoriji celog grada uključili su se i najmlađi. Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i polaznici vrtića danas su sa svojim nastvanicima, profesorima i vaspitačima uređivali i čistili školska dvorišta, prostor oko ustanova, ali i na brojnim lokacijama u gradu. Projekat ”Ostavimo škole čistim” u potpunosti je dao rezultate.

Srednjoškloci su otišli i korak dalje pa su osim škola i dvorišta čistili i oko okolnih zgrada, prilaze školama,  obale reka,te šetalište kod gradskog  jaza.

O očuvanju životne sredine učenici OŠ ”Vuk Karadžić” uče od učitelja, a oni stariji na časovima biologije. Danas su međutim i praktično naučili koliko je važno voditi brigu o okolini.

Učenici srednje Ugostiteljsko turističe škole osim što su uređivali školsko dvorište čistili su i oko obližnje zgrade Bor, ali i ulice koje vode do škole. Rukave su zavrnuli i profesori.

”Učenici, ali i zaposleni u našoj školi se uvek se rado odazivaju svim akacijama koje organizuje Grad Novi Pazar. I danas je tako, kako bismo dali doprinos eko nedelji i kako bi nam grad bio lepši i čistiji.  Izuzetno mi je zadovoljstvo da je danas tako veliki odziv naših učenika a posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica d adeca imaju razvijenu ekološku svest i da su zainteresovana da počiste onaj prostor u kojem borave” kazao je direktor srednje Ugostiteljsko turističke škole Iso Ćorović.

Učenici Tehničke i škole za dizajn čistili su obalu i kej reke Raške koja se inače nalazi u blizini tih vaspitno obrazovnih ustanova. Zbog nesavesnog odnosa građana prema oklini, imali su pune ruke posla.

Gimnazijalci su čistili potes na gradskom jazu. Prema rečima profesorice  Jelene Kaličanin deca su pokazala interesovanje što ostavlja prostor da ovakve aktivnosti budu redovne.

Ideja akcije je da učenici koji ovih dana nastavu privode kraju za ovu školsku godinu prostor u školama i oko njega ostave čistim, ali i podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine.

 

 

Senada Kalić

Podeli