EkonomijaVesti

Zalihe pšenice na istorijski rekordnom nivou

Žetva pšenice počinje za dve sedmice, a silosi sa starim rodom su puni, jul će dočekati sa 700.000 tona pšenice i bar dva miliona tona kukuruza, tako da je veliko pitanje gde će se i kako smestiti novi rod pšenice koji bi prema prvim naznakama mogao da bude i do tri miliona tona.

Osim toga, od početka rata u Ukrajini na snazi je zabrana izvoza pšenice i kukuruza, odnosno za njihov izvoz uvedene su kvote, tako da je na mesečnom nivou bio moguć izvoz 150.000 tona kukuruza i 220.000 tona pšenice.

Direktorka Žita Srbije Sunčica Savović kaže za Danas da nema naznaka da će biti ukinuta zabrana izvoza u potpunosti, ali napominje da bi onda Vlada na sutrašnjoj sednici trebalo da dozvoli tromesečne kvote.

“Nemoguće je logistički ovako raditi jer su i pšenica i kukuruz robe kojima se terminski trguje i da su okolnosti normalne sada bi se potpisivali ugovori za prodaju novog roda kukuruza koji je trenutno trava. Ovo je jedinstven slučaj u trgovini pšenice da ni dve nedelje pred žetvu nama nije poznata otkupna cena, koja zavisi od izvozne, a izvoznu nemamo jer izvoznici ne znaju šta ih u julu čeka, kakve mere je spremila Vlada. U toj nedoumici čekamo sutrašnju sednicu Vlade”, kaže Savović i napominje da je sledeće nedelje period za predavanje zahteva za izvoz u okviru kvota za jul.

Ona kaže da će se novi rod pšenice koji bi trebalo da bude oko tri miliona tona uskladištiti, ali podseća da su silosi su prenatrpani i kao takvi idealni za pojavu štetočina.

“Od starog roda ostalo nam je 900.000 tona pšenice, u junu očekujemo da se izveze koliko je dozvoljeno 91.000 tona i ostatak od maja od 56.000 tona i kada se to oduzme, u novu tržišnu godinu ulazimo sa istorijski rekordnim zalihama pšenice od 700.000 tona”, naglašava sagovornica dnevnog lista Danas.

Ona kaže da u ovom trenutku zaista kasno, da ništa ne može da se uradi i da je jedino rešenje da se kvote spoje.

“Probali smo da dobijemo povećanje kvota, to nije uspelo, naš predlog je da se onda spoje kvote i da do kraja septembra budu za kukuruz tri puta po 150.000 tona, a za pšenicu tri puta po 220.000 tona. Ako bi se kvote spojile u tromesečne to bi omogućilo optimalnije uslove za rad i dopustilo izvoznicima da malo slobodnije kupuju pšenicu i kukuruz i delimično bi olakšalo i stanje u silosima”, ističe Savović i dodaje da će ako Vlada to ne usvoji opet biti u vakuumu do sledeće sednice Vlade.
Izvor: Danas
Foto: Pixabay/RemazteredStudio
Podeli