DruštvoVesti

Stigle prve doze preporučene HPV vakcine

U Dečiji dispanzer stiglo je 58 doza preporučene vakcine protiv Humanog papiloma virusa, koji je jedan od najčešćih uzroka karcinom grlića materice. Načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović ističe da se vakcina preporučuje dečacima i devojčicamo uzrasta od 9 do 14 godina. U tom uzrastu se prima u dve doze (druga šest meseci nakon prve doze), dok su za uzrast od 15 do 19 godina potrebne tri doze, (druga dva meseca nakon prve i treća, šest meseci posle druge).

Za uzrast do 19 godina vakcina je besplatna, a zainteresovani treba da se jave svom izabranom lekaru, kako bi primili vakcinu koja u značajnoj meri štiti od Humanog papiloma virusa.

”Roditelji će sami odlučivati da li će da vakcinišu svoju decu. Humani papiloma virus je virus koji naseljava genitalnu i anorektalnu regiju, jedan od najčešćih uzročnika karcinoma grlića materice i anorektalne regije. Mnogo žena umire od karcinoma grlića materice i sada imamo vakcinu koja može da  zaštiti u velikom procentu, čak i do 90 odsto”, izjavila je načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru dr Vesna Despotović.

Doktorka Despotović ističe da je glavni cilj da se vakcinišu deca pre prvog seksualnog odnosa, izražavajući uveravanje da će roditelji shvatiti značaj vakcine koja je, kako naglašava, jako skupa, a za uzrast do 19 godina je besplatna.

S.Lj.

Podeli