DruštvoVesti

”Maj, mesec matematike” na Državnom univerzitetu

U organizaciji Centra za unapređenje i popularizaciju matematike  na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas se odžava manisfestacija “Maj, mesec matematike”,  koja je naišla na izuzetno veliko interesovanje studenata, ali i učenika iz Novog Pazara i Tutina.

Manifestacija je okupila studente i nastavnike Departmana za matematičke nauke Državnog  univerziteta u Novom Pazaru, ali i učenike osnovnih i srednjih škola, koji su došli da kroz realizaciju matematičkih igara i aktivnosti, upoznaju čari „kraljice nauka.“

Prema rečima doc. dr Aleksandra Šebekovića ova manifestacija ima cilj da promoviše Centar za unapređenje i popularizaciju matematike i da ovu nauku približi učenicima i studentima, kroz realizaciju matematičkih igara i popularna predavanja.

Učenik prvog razreda Tehničke škole u Novom Pazaru  Strahinja Barać, koji je sa svojim odeljenjem i profesorima došao  na Državni univerzitet, kaže da je matematika za mnoge učenike teška, ali da je ovo prilika da se ona predstavi na zanimljiv način.

Učenik 5. razreda novopazarske  Osnovne škole “Stefan Nemanja” Davud Đekić, polaznik Centra za popularizaciju matematike,  ističe da je ovo još jedna mogućnost da nauči nešto novo i da sa radošću i radoznalošću rešava matematičke probleme.

Njegov vršnjak Daim Bektović iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” ističe da je događaj veoma zanimljiv i da matematika na ovaj način može da se zavoli, a da su njegovu pažnju posebno izazvale matematičke igre.

Popularna predavanja za nastavnike, studente i srednjoškolce pripremili su nastavnici Državnog univerziteta: doc. dr Aleksandar Šebeković, doc. dr Emir Zogić i doc. dr  Edin Glogić.

Izvor: DUNP

Podeli