KulturaVesti

Regionalno pozorište sutra premijerno igra “Na pragu”

Predstava “Na pragu” u režiji Stevana Bodrože, a po delu turskog pisca  Hasana Erkeka biće premijerno izvedena sutra u 20h. Prva repriza je već u sredu u isto vreme.

“Siguran sam da će predstavu želeti da pogledaju svi jer je reč o fantastičnom komadu u kojem će uživati ljubitelji pozorišta. Ovo je jedna topla ljudska priča koja može biti smeštena u bilo koje vreme i u bilo kom prostoru” kazao je direktor Regionalnog pozorišta Seadetin Mujezinović.

Reditelj Stevan Bodroža koji potpisuje režiju “Lavina” koja je, podsetimo, doživela veliki uspeh, kazao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo da ponovo radi u Novom Pazaru.

“Dva meseca smo intenzivno radili. Tekst je vrlo gust, složen i dubok i trebalo ga je dosegnuti. Veoma je dragoceno da u ovom vremenu imate tu ‘zaštićenost’ kakvu nudi Kulturni centar, kako biste mogli da se bavite pitanjima duše. Ovo pozorište ima dve važne komponente, ambiciozne glumce i ambicioznog upravnika. Želja mi je da budemo na nivou ‘Lavine’ i predstave ‘Ako dugo gledaš u ponor’ i da ponovimo njihov uspeh” kazao je Bodroža.

On je posebno naglasio da prevodioci stavaraju mostove između kultura, kakav je slučaj sa Almirom Suljević koja je radila prevod i za ovu predstavu. Podsetimo, ona je radila prevod za predstavu “Lavina” po tekstu Tundžera Džudženolua.

“Autor me je kontaktirao ali su konačnu odluku doneli u Regionalnom pozorištu u konsultaciji sa rediteljem. Ova predstava biće pečat na sve njiove prošlogodišnje uspehe. Erkek je takođe i uputio poruku u kojoj kaže da posle brojnih zemalja njegovo delo prelazi prag Srbije zbog čega je izutetno srećan”

“Zajvaljujući iskustvu i razumevanju sa rediteljem, nama glumcima je posao bio olakšan jer je reč o izuzetno teškom komadu. Ponosna sam i sigurna sam da će se dugo igrati ova predstava koja govori o porodici koja iz sela dolazi u grad, o njihovim očekivanjima i realnosti koja ih dočekuje. Govori o razdoru u porodici, društvu… Šalje poruku da se osvrnemo oko sebe i pogledamo one do nas” kazala je glumica Lemana Bećirović Binjoš.

Glumica Ema Muratović je kazala da je ovo njen prvi angažman u Regionalnom pozorištu.

” Oduševljena sam, svi su me divno primili, divno je bilo raditi na ovoj predstavi” kazala je Muratović.

Glumac Rifat Rifatović kazao je da će predstava ogoliti svako unutrašnje osećanje, kako glumaca tako i publike.

“Ekipa od šest ljudi koji su na sceni u prethodna dva meseca su ozbiljno kopali po svojim strahovima, manama i frustracijama i doneće nešto na šta smo sami ponosni” kazao je Rifatović

Scenografiju za predstavu “Na pragu” je radila Milica Bajić Đurov, kostime i dizajn plakata Fatima Durović, svetla Radomir Stamenković, dok dramaturgiju potpisuje Marija Stojanović.

Podsetimo, Regionalno pozorište u prošlog sezoni u naš grad donela je više prestižnih nagrada, zbog čega je ovom koleltivu uručeno najveće priznanje Grada Novog Pazara.

 

Senada Kalić

Podeli