KulturaVesti

”Mapa oproštaja” i ”Ubisvet” pred novopazarskom čitalačkom publikom

U Kulturnom centru Novi Pazar večeras je organizovana promocija romana Siniše Soćanina ”Mapa oproštaja”.  Istovremeno, književna javnost je bila u prilici da se podseti i njegovog prethodnog romana ”Ubisvet”.

O romanima su govorili književna teoretičarka i kritičarka dr Ana Stišović Milovanović,  kao i sam autor.

Dr Stišović je kazala da Siniša ima vrlo ispisanu spisateljsku ruku. Pisao je ozbiljna dela, iako su određene kao knjige za decu, upoređujući ga sa Kišom.

“Siniša ne piše za svakog. Govorim o potpuno čistom i bezinteresnom pristupu, zapravo onom što je ozbiljan spisateljski rad. Ima veoma izgrađenu poetiku, vrlo dobro zna šta piše, odlikuju ga prividna jednostavnost i lakoća kazivanja” kazala je dr Ana Stišović Milovanović.

Autor romana Siniša Soćanin izrazio je veliko zadovoljatvo da je posle beogradske promocije ovo prvo predstavljanje romana u Novom Pazaru.

“Romani su različiti i drago mi je da to primećuju svi. ‘Ubisvet’ je žanrsovksi triler dok se novi roman ne može žanrovski definisati. ‘Mapa oproštaja govori’ o momku koji se sa studija vraća u mali grad, pun očekivanja, dok ga u njemu dočekuju nesvakidašnji i neobjašnjivi događaji i sve radnje koje njegov svet okreću potpuno naglavačke kada on i doživljava suočavanje sa sopstvenim sumnjama, opsenama… ” kazao je autor.

“Za učitelja, Siniša je uzeo Kornarka Mekartija prema čijim delima su braća Koen snimila filmove i ekranizovana su” kazao je književnik Enes Halilović.

U velikoj meri je, kaže, na njega uticao i poziv marketinškog stručnjaka kojim se dugo bavio. Izuzetno je važan i prisutan i uticaj njegovog bavljenja glumom, objašnjava Halilović.

“Siniša je marketinški stručnjak i tačno zna kako da prizove pažnju čitaoca. Njegova je fabula kao reklama koja za cilj ima da privuče pažnju. Istovremeno je osvedočen kao dobar pisac za decu, ali takođe dobro piše i za odrasle, i retki su oni koji to mogu” kazao je Halilović.

Halilović je naglasio da najbolji književni stvaraoci zapravo dolaze iz malih gradova i sredina u kojima na najbolji način sagledavaju odnose.

Siniša Soćanin je rođen u Sremskoj Mitrovici 1972. Piše za decu i odrasle.

Objavio je zbirku priča ’’Tri reda zuba’’,  zatim roman za decu ’’Bandoglavić Strahinja’’ koji je bio u najužem izboru za nagradu Zmajevih dečijih igara, nagradu ’’Neven’’ i nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade.

’’Ubisvet’’ (2019), njegov prvi roman za odrasle, bio je u užem izboru za nagradu ’’Stevan Sremac” i širem izboru za Ninovu nagradu.

’’Mapa oproštaja” je njegov drugi roman za odrasle.

 

Senada Kalić

Podeli