DruštvoVesti

“Godine uzleta”

Mališani vole da budu veliki, zapravo da rade ono što rade odrasli i često budu ponosni na to. Novim osnovama programa vaspitanja I obrazovanja dece simbolično nazvani “Godine uzleta”, rukovode se predškolske ustanove  od septembra prošle godine. Cilj je da deci sve bude na dohvat ruke, ali i da se postepeno osamostaljuju uz igru i razne aktivnosti. Ovaj program uspešno se sprovodi i u ovdašnjim vrtićima.

Simbolično nazvane „Godine uzleta”, nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost, otpornost i kreativnost. One promovišu programe koji nastaju kroz zajedničko učestvovanje, u prostoru koji je inspirativan i provokativan za dete gde ono može slobodno da istražuje, da se igra, promišlja, sarađuje sa drugima, isprobava i upoznaje svet oko sebe.

Širenje veša na žici,  improvizovano pripremanje obroka , slikanje,  pravljenje raznih predmeta od prirodnih materijala, samo su neke od aktivnosti, koje deca uče u predškolskim ustanovama.

Osnove ovog programa podrazumevaju da se prostor prilagodi deci, a celine koje se prava  za njih ne ograničavaju decu šta treba da rade, već da ih inspirišu. Mališani se sami odlučuju šta će da rade, tako da vrtići budu omiljeno mesto za boravak I učenje.

Novim osnovama programa vaspitanja I obrazovanja dece simbolično nazvani “Godine uzleta”, rukovode se predškolske ustanove  od septembra prošle godine.

Podeli