Sport

Legende o uslovima u Novom Pazaru: Sala za boks po svetskim standardima

Trening boksera Novog Pazara u sali za borilačke sportove pri Dvorani Sportske akademije Douš posetila je grupa velikana plemenite veštine, koju su predvodili nekadašnji vicešampioni sveta i Evrope Dragomir Vujković i Mirko Puzović.

Svetski vicešampion u teškoj kategoriji iz Beograda 1978, a četiri godine ranije u Havani treći na planeti među poluteškašima Dragomir Vujković često je u Novom Pazaru, gde ima dosta prijatelja.

Ipak, prvi put je imao priliku da vidi u kakvim uslovima stasavaju momci, koje je okupio direktor Bokserskog kluba Novi Pazar Selver Lekpek, a s kojima rade treneri Rafael Suarez i Dževad Ibrović.

“Sala je predivna. Teško je ovakve uslove naći i u inostranstvu. Želim i ako treba spreman sam da pomognem deci da izrastu u prave boksere, da prikažu pravi boks i pravu boksersku veštinu. To je radio Muhamed Ali, pa je ceo svet zavoleo boks”, rekao je Vujković.

Uslove u Pazaru na isti način komentarisao je i poluvelteraš Mirko Puzović, evropski viceprvak iz Tamperea 1981. i Varne 1983, bronzani sa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. i šampionata sveta 1982. u Minhenu i 1986. u Rinou, te treći u Evropi u Budimpešti 1985.

“Bilo je takvih bokserčina, da je Novi Pazar s razlogom slovio za grad boksa. Želim im da to ostanu. Vidim da postoje dva, tri kluba. Sala je fenomenalna, a tu su i odlični stručnjaci. Dževad Ibrović je moj dobar drug, koji zna da stvara boksere”, ocenio je Puzović.

Ljubitelji najpopularnijeg borilačkog sporta dobro se sećaju Rama Ukića, koji održava veze sa starim prijateljima.

“O uslovima ne bih pričao mnogo jer su perfektni. Sviđa mi se klupsko rukovodstovo. Svi su mladi momci, ali i bokseri sa iskustvom. To će doneti dobre rezultate”, naveo je Ukić.

Selver Lekpek, iz generacije reprezentativaca sa Dževadom Ibrovićem i Edinom Ademovićem, najavio je zanimljivo boksersko leto.

“Planiramo da u junu napravimo veliko finale Bokserske lige Srbije, najverovatnije na trgu. Tu će nam biti dodeljen pehar kao najboljem klubu, što je ogroman uspeh”, najavio je Lekpek.

Kapiten Novog Pazara i poluteškaš sa zavidnim iskustvom na domaćoj i internacionalnoj sceni Ahmed Mavrić priznao je da mu rad sa nekadašnjim šampionima mnogo znači.

“Direktor Lekpek se trudi da angažuje što više ljudi, koji bi nas podučavali bokserskim veštinama. Sjajno je kad radite s velikim imenima”, priznao je Mavrić.

Povratak boksa na staze stare slave jedan je od prioriteta ljudi zaduženih za novopazarski sport.

“Želimo da akcenat bude na bazi, u ovoj dvorani sa fenomenalnim uslovima. Obezbedili smo stabilan budžet, a želimo da još pojačamo upravu. Drago mi je štu su tu i rekreativci”, rekao je direktor gradske Ustanove za sport Emir Mehmedović.

M. Minić

Podeli