DruštvoVesti

Evropska unija objavila sadržaj prvog paketa sankcija Rusiji

Evropska unija (EU) izvijestila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama.

Evropsko vijeće i Evropska komisija objavili su zajedničko saopćenje o prvom paketu sankcija Rusiji, čije se uvođenje očekuje danas poslijepodne.

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna tzv. republike Donetsk i Lugansk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopćenju je navedeno da će prvi paket sankcija biti službeno predstavljen nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji će se održati danas poslijepodne, potom će paket biti finaliziran bez odgađanja.

Prijedlozi u sadržaju paketa sankcija koje je pripremila EU usmjereni su na mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i financijskim tržištima i uslugama EU-a, zatim ograničenje financiranja eskalacijskih i agresivnih politika. Na meti su i banke uključene u financiranje separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Dvije separatističke regije također bi mogle biti isključene iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.

Istaknuto je da je EU spremna poduzeti dodatne mjere u budućnosti s obzirom na razvoj događaja te da je EU stala uz Ukrajinu.

Anadolu Agency

Podeli