DruštvoVesti

Skupština: Novi Pazar će graditi spomenik Đurumlijama Sandžaka

Na sednici Skupštine kao dopunska tačka dnevnog u dnevni red uvršten je i predlog o imenovanju Odbora za sprovođenje inicijative za podizanje spomenika „Đurumlijama Sandžaka Prvog svetskog rata“.

Da predlog o podizanju spomenika Đurumlijama Sandžaka Prvog svetskog rata zaživi postarali su se Kulturni centar i Grad Novi Pazar.
U obrazloženju inicijative navodi se:

“Prošlo je više od jednog stoljeća od završetka Prvog svjetskog rata. Regija Sandžaka je dala veliki broj đurumlija (dobrovoljaca), palih u borbama tokom Prvog svjetskog rata, na različitim ratištima širom Evrope, Novi Pazar, kao centar regije Sandžak, još uvijek nema
nikakvo obilježje u znak sjećanja na ove pale borce. Procjenjuje se da je broj durumlija iz Sandžaka, koji su poginuli na različitim frontovima Velikog rata, bio preko 20.000. Mnogi Novopazarci su potomci slavnih durumlija. Ideja za monumentalno spomen-obilježje u čast sandžačkim durumlijama koji su se herojski borili na Čanakalama (1915), upravo je potekla od porodica potomaka đurumlija iz Sandžaka. Stoga, Kulturni centar Novi Pazar, kao institucija koja se brine o njegovanju” kulture sjećanja, podnosimo inicijativu za podizanje spomenika “Đurumlijama Sandžaka Prvog svjetskog rata”. Spomenik mora imati umjetničku vrijednost, simbolizovati mir, toleranciju i dobre međunarodne odnose Republike Srbije i Republike Turske, te Novi Pazar kao simbol tih dobrih odnosa. Obilježje treba biti izgrađeno od kvalitetnih postojanih materijala i pozicionirano na primjerenoj lokaciji”, stoji u inicijativi, koju je podneo Kulturni centar.

“Ova inicijativa je istorijski događaj u našem gradu, ispraviće se možda i neka nepravda prema svim Đurumlijama koji su pošli iz Novog Pazara, Sandžaka prema njihovim potomcima i uveren sam da će ta komisija koja se sastoji od eminentnih stručnjaka u svojim oblastima na adekvatan način odraditi svoj deo posla i da ćemo se svi ponositi tim obeležjem koje će nalaziti u Gradskom parku”, rekao je odbornik SDP-a Vahidin Melajac.

Da se predlog Gradskog veća u vidu dopunske tačke uvrsti u dnevni red, jednoglasno su glasali svi odbornici bošnjačkih stranaka, a s obzirom da sednica Skupštine grada još uvek traje čeka se njeno usvajanje.

Podeli