DruštvoVesti

Ambasadori okupljeni na zajedničkom iftaru, jednoglasno oduševljenje duhom Novog Pazara

Ambasadori i diplomatski predstavnici 13 islamskih zemalja sa ambasadama u Beogradu, bili su gosti na svečanom iftaru u Novom Pazaru. Domaćin iftara, koji je po drugi put za poslednjih par godina organizovan za diplomate bio je gradonačelnik Nihat Biševac.

Želja je, prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca, bila da gosti dožive ramazanski duh  novopazarske čaršije i da ovakvo okupljanje polako postane tradicija

„Organizujemo za ambasadore islamskih zemalja koji imaju ambasade u Beogradu, i ove godine iftar. Prvi put smo se okupili pre tri godine, onda je niz prekinut zbog kovida i evo sada smo nastavili nešto što polako postaje tradicija. Želeli smo da ljudima dočaramo ramazanski duh naše čaršije, da učvrstimo i širimo prijateljstva, ne samo u našoj zemlji, već širom sveta. Zahvaljem svim gostima koji su nam učinili čast da budu naši gosti. Neki su od njih prvi put u našem gradu ali su svi oduševljeni, što nam je posebno drago”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Iz Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru izrazili su zadovoljstvo ovakvim okupljanjem, naročito zbog divnog povoda, ramazanskog posta.

„Kao čovek koji već neko vreme živi u Novom Pazaru ističem da su danas prisutne posebne emocije. Ima Novi Pazar puno nasleđa i mnogo toga što može da prezentuje gostima, ali ima i poseban duh tokom meseca Ramazana”, poručio je generalni konzul Bašar Bašol.

Okupljanje u Novom Pazaru bilo je prilika da gosti i domaćini razgovaraju o realizovanju određenih projekata.

Ambasador Egipta u Srbiji, Basel Salah rekao je oduševljeno da će u narednom periodu porodično posetiti Novi Pazar ali i najavio bratimljenje našeg grada sa Dunjatom u Egiptu.

„Nije reč ni samo o bratimljenju već i o dobroj saradnji, od koje će oba grada i njihove države siguran sam imati koristi. Kao ambasador lično ću inicirati partnerstvo sa vašim gradom u kojim god je to oblastima moguće”, kazao je Salah.

Da se u Novom Pazaru osećaju kao kod kuće više puta su istakle  i druge diplomate. Saradnja na ekonomskom i kulturnom planu najavljena je   i od strane ambasadora Kraljevine Maroko, Mohameda Belhadža.

Svoju impresiju gradom i ljubaznosću domaćina nisu krlii ni ambasador Pakistana Šerijar Kan, ambasador Katara Sefir Najmi i njihov kolega iz Malezije – šef diplomatske misije, Kajrul Tazril Tarmizi.

 

 

Podeli