DruštvoVesti

Seničić: Za 1. maj rasprodato 85 odsto kapaciteta u Srbiji

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da je u Srbiji, u ovom trenutku, popunjeno oko 85 odsto turističkih kapaciteta i da je to dobra vest.

“Očekujem pristojnu turističku sezonu, bolju nego prošle godine i sve najave koje imamo od turističkih agencija, idu u tom pravcu”, rekao je Seničić .

Kaže da je na tržištu postojalo veliko interesovanje pre svega za seoska domaćinstva, banje i najpoznatije turističke centre i da mesta nije bilo već desetak dana pre praznika.

“Očekujemo da prvomajski praznici daju dobar rezultat i to je, nadam se, najava uspešne sezone. Imamo i nešto stranaca, ne kao što bismo voleli, ali možemo ih videti u Beogradu. ali i na drugim destinacijama u Srbiji”, kaže Seničić.

On dodaje da su agencije počele da organizuju putovanja u inostranstvo, jer kovid kriza jenjava, a protokoli za ulazak u zemlje se ukidaju.

“To nije onaj broj koji smo proteklih godina planirali za Uskrs i 1.maj. Otprilike to je na nivou 50-60 odsto od onoga što smo nekada radili, ali to je dobra vest – da strah od putovanja u inostranstvo jenjava. Naravno, na to utiču i ove olakšane mere za putovanje”, poručuje direktor YUTA.

On ističe da su mnoge zemlje u Evropi ukinule mere, a u našem okruženju Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka.

“To su zemlje gde za ulazak ne treba ništa osim pasoša, a imamo i najave iz Grčke, Turske, Italije, Španije da će to biti mogućnost i za te zemlje, u zavisnosti od epidemiološke situcije”, navodi Seničić.

On upozorava da treba biti strpljiv i ne žuriti sa odlukama, a pre puta proveriti na sajtu Ministarstva inostranih poslova ili na sajtu YUTA o kojim protokolima se radi pre nego što krenete u neku zemlju.

Kada je reč o ukrajinskoj krizi, Seničić kaže da ona neće uticati na turizam, osim na povećanje cena goriva i nestašicu goriva, koje će prouzrokovati povećanje cena avio karata.

 

Izvor: Tanjug

 

Podeli