DruštvoVesti

Novopazarci se uveliko prirpemaju za ramazanski Bajram

Ramazanski Bajram jedan je od dva islamska blagdana i za muslimane ima veliki značaj. Prvi dan Bajrama ove godine je u ponedeljak 2.maja, a  Novopazarci su već počeli sa pripremama, te se tradiconalna predbajramska atmosfera već oseća u gradu.

Muslimani širom sveta u nedelju  nastupanjem akšama ispraćaju ramazan, mesec posta, tokom kojeg su se u ime Allaha vernici odricali hrane i pića, loših misli i dela poštujući jedan od pet temelja islama.

Iako je prvi dan Bajrama u ponedeljak 2.maja, građani Novog Pazara se već pripremaju za ovaj islamski praznik. Tokom meseca posta, najviše što se kod prodavca Emira Paljevca prodavalo jesu hurme, a danas su to bili bomboni. Zdravi organski proizvodi su nešto što se ovde uvek moće naći.

Predbajramska atmosfera oseća se svuda u gradu. Primetna je užurbanost svih koji žele da se što bolje pripreme za ramazanski bajram.

Građani sa kojima smo danas razgovarali kažu da se već pripremaju za bajram, a na bajramskoj trpezi se uvek nađu tradicionalna novopzarska jela.

Muslimani će u ponedeljak nakon bajram namaza rečima “BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN” čestitati jedni drugima, a potom se uputiti ka grobljima, kako bi posetili mezarja i proučili dovu zu one koji su preselili.Tokom trajanja Bajrama muslimani se međusobno posećuju posete rođacima, komšijama i prijateljima su obavezan i sastavni deo ovog blagdana koji traje tri dana.

Podeli