U Sokobanji prva ambulanta za postkovid stanja u Srbiji

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti “Sokobanja” počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja, odnosno za podstakutne posledice infekcije, čije prisustvo se zapaža kako kod pacijenata koji su imali teže oblike obolevanja, tako i kod onih sa vrlo blagom slikom bolesti, pa i kod osoba koje uopÅ”te nisu imale simptome.

Ovo je prva ambulanta na područiju Srbije za pacijente koji su preležali virus korona gde mogu dobiti kompletan pregled, dijagnostiku, ali i banjski tretman, odnosno postkovid rehabilitaciju od tima stručnih lekara, koji su radili u crvenoj zoni za vreme dok je ova zdravstvena ustanova bila u kovid režimu.

Pacijenti sa uputom uredno overenim od strane lekarske komisije pregled u postkovid ambulanti i postkovid rehabilitaciju mogu obaviti besplatno.

“U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga određuje stepen oÅ”tećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. U sklopu dijagnostičkih pretraga, pored ostalih funkcionalnih testova, radi se i ispitivanje difuzionog kapaciteta, koje daje informaciju o oÅ”tećenosti plućnog tkiva nakon preležane infekcije virusom Kovid-19. Treba naglasiti da se ova dijagnostička procedura inače radi samo joÅ” u kliničkim centrima”, kaže za Tanjug direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja”” dr Vesna Milanović.

Ona navodi da u postkovid ambulanti rade lekari Specijalne bolnice – specijalisti pneumoftiziolozi koji su edukovani i spremni da pruže pomoć pacijentima u okviru savremenih znanja i principa lečenja, kao i na osnovu veoma značajnih iskustava nakon viÅ”ekratnog rada u kovid bolnicama.

“Na zdravstveni tretman u postkovid ambulanti pacijenti mogu da dođu sa uputom za specijalistički pregled, koji obezbeđuju kod svog izabranog lekara i koji treba biti overen od nadležne lekarske komisije RFZO, ili bez uputa, odnosno o svom troÅ”ku, uz nadoknadu po utvrđenom cenovniku” precizirala je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti Sokobanja dr Vesna Milanović.

Specijalna bolnica za nespecifične bolesti ā€šā€šSokobanjaā€ godiÅ”nje zbrine oko 10.000 pacijenata iz Srbije i inostranstva.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Sokoinfo

Podeli