EkonomijaVesti

Danas nove cene goriva: Dizel će biti jeftiniji od 188 dinara, a benzin od 177

Danas, tačno u 15 h benzinske pumpe širom Srbije promeniće svoje cenovnike. U zavisnosti od kretanja cena na svetskim tržištima, zaliha, tražnje, ali geopolitičkih okolnosti, napravljena je i računica, a samim tim i utvrđene su maksimalne cene koje će važiti do narednog petka. Ovo se odnosi na benzin BMB 95 i evrodizel, dok pumpe imaju pravo da cene ostalih derivata formiraju svojevoljno.

Vlada je prethodno donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Kako glasi, odluka će trajati mesec dana, a novi cenovnik formiraće se svakog petka u 15 h.

Cena koja je trenutno na snazi i biće danas do 15 h govori da litar evrodizela košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da naftni derivati neće poskupeti, već da će cena dizela biti niža za 0,42 dinara, a da će cena benzina biti niža za 0,24 dinara.

To praktično znači da će nam danas od 15 h evrodizel koštati 187,28 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,14 dinara. Za poljoprivrednike je cena 179 dinar za litar na NIS-ovim pumpama, i oni će moći da doliju još 60 litara u kanister.

Naš sagovonik, jedan od učesnika na tržištu nafte, objasnio nam je postupak formiranja cene.

– Ministarstvo energetike određuje veleprodajnu cenu. Potom je prosleđuje Ministarstvu trogovine, koje na nju dodaje 6 dinara po litru i to je cena koja ide na pumpe – kaže naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, vlasnik jedne naftne kompanije, kaže da ukoliko je cena sirove nafta na tržištu stabilna i ukoliko nema problema u snabdevanju, do novog rasta cena ne treba da dođe.

Cena nafte na berzi kao na klackalici

Ovih dana cena nafte na berzi beležila je ozbiljan minus da bi jutros ponovo zabeležila rast od oko 6 odsto. Sa 130 dolara cena barela je za nekoliko dana pala na oko sto koliko je vredeo barel na londonskom tržištu juče. Jutros je cena 109 dolara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da pad cena na svetskom tržištu koji smo gledali prethodnih dana, ne znači mnogo i za domaće.

– Cene na svetskom tržištu ne mogu tako brzo uticati i na cene kod nas, rekao je Mićović pre neki dan za “Blic Biznis”.

Udruženje naftnih kompanija Srbije objavilo je, inače, detaljan prikaz cena goriva u 11 zemalja u okruženju. Posmatrajući cene dizela, benzina i gasa, lako je zaključiti da se cenovnici dobro razlikuju čak i u komšijskim zemljama.

Kada su u pitanju cene benzina i dizela prednjači Grčka. Preračunato u dinare litar benzina u Grčkoj košta 229 dinara. Istovremeno je gas najskuplji u Hrvatskoj.

Cena benzina

Grčka 1, 94 evra

Albanija 1, 62 evra

Hrvatska 1,57 evra

Crna Gora 1, 54 evra

Rumunija 1, 5 evra

Srbija 1, 45 evra

Bugarska 1, 39

Severna Makedonija

1, 36 evra

BiH 1, 3 evra

Mađarska 1, 22 evra

Kada je reč o dizelu prosečna cena u regionu iznosila je 1, 44 evra. Najveća cena je zabeležena u Grčkoj, a najniža u Mađarskoj.

Cena dizela

Grčka 1, 68 evra

Albanija 1, 61 evra

Hrvatska 1, 54 evra

Srbija 1, 52 evra

Rumunija 1, 48 evra

Slovenija 1, 47 evra

Crna Gora 1, 43 evra

Bugarska 1, 37 evra

BiH 1, 29 evra

Severna Makedonija 1, 22 evra

Mađarska 1, 22 evra

 

Izvor: Blic

Foto: MITAR MITROVIĆ, SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Podeli