EkonomijaVesti

Twitter prihvatio ponudu Elona Muska od 44 milijarde dolara

Twitter je pristao na ponudu Elona Muska tešku 44 milijarde dolara, zvanično je saopćila kompanija.

Ovim dogovorom se završava buran ciklus u kojem je izvršni direktor Tesle i SpaceX postao vlasnik svjetski popularne društvene mreže.

Do dogovora je došlo nakon što je Musk prošle sedmice otkrio da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije, a zatim je dao svoju konačnu ponudu. Upravni odbor Twittera sastao se u nedjelju kako bi procijenio Muskovu ponudu, a večeras je donio odluku. Twitter je pristao na dogovor od 54,20 dolara po dionici.

Musk je na Twitteru u ponedeljak napisao kako se nada da će čak i njegovi najgori kritičari ostati na Twitteru “jer to znači sloboda govora”.

Dionice Twittera porasle su za 4,5 posto u trgovanju prije otvaranja berze u New Yorku na 51,15 dolara.

“Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta, i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ funkcionalne demokratije”, rekao je Musk u svom pismu ponude Twitteru.

On je naglasio da Twitter treba transformaciju u privatnu kompaniju kako bi napredovao i služio društvu u punom obliku.

Musk, inače korisnik Twittera, smatra da ova platforma treba postati istinski promotor slobode govora te najavio borbu protiv “trolova” i smanjenje cijene na Twitter Blue premium usluzi i zabranu reklamiranja.

Ovo je nedavno na svjetski poznatoj konferenciji TED obrazložio svoju viziju ove društvene mreže. Ocijenio je da bi kupovina bila prekretnica u civilizaciji kojom će Twitter ostati društvena mreža kojoj se vjeruje.

“Ovo nije stvar stvaranja novca. Moj snažni intuitivni osjećaj jeste da je postojanje javnih platformi, kojima se maksimalno vjeruje i koje su veoma inkluzivne, ekstremno važna stvar za budućnost civilizacije”, rekao je Musk.

Milijarder, glasni zagovornik kriptovaluta, također je predložio dodavanje dogecoina kao opcije plaćanja na Twitteru.

 

Izvor: klix.ba

Foto: EPA-EFE

 

 

Podeli