DruštvoVesti

MMR vakcina zakonom obavezna

 Fama oko MMR vakcine koju po novom zakonu svako dete mora da primi još uvek traje. Procenat vakcinacije ovom vakcinom u Novom Pazaru je na veoma niskom nivou tako da pedijatri ne garantuju da  se davno iskorenjene bolesti neće vratiti. Struka je povodom ove situacije već preduzela određene mere.

“Zbog ovakve situacije i bojazni od pojave epidemije bolesti kod dece koje su davno iskorenjene struka je morala hitno da reaguje. Održani su sastanci sa relevantnim stručnjacima iz ove oblasti a i sama država koja će primenjivati određene sankcije za roditelje koji ne budu decu odvodili na vakcinaciju, konkretno MMR vakcinom koja je zakonom obavezna”, kazala je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović.

Iako skoro pa svi roditelji zaziru od ove vakcine, ipak ima i onih koji veruju u nju i redovno decu dovede na vakcinaciju. Takva je i mlada mama Džemila Medović.

“Ja sam moju decu vakcinisla redovno i verujem vakcini  jer sam sigurna da ona štiti od teških dečijih bolesti. Nikakve nus pojave nije bilo i zato pozivam sve roditelje da obavezno decu vakcinišu”, kazala je Džemila Medović.

Neka ovaj apel probudi sve roditelje koji su izričito protiv vakcine ili se možda dvoume da decu obavezno vakcinišu i da se, ukoliko je vreme po vakcinalnom kalendaru, odazovu i ove nedelje vakcinaciji koja se obeležava do 30.aprila pod sloganom “Dug život za sve”.

B.V.

Podeli