Potpisan ugovor za realizaciju Zelene regulative Novog Pazara

Ministarka za┼ítite ┼żivotne sredine u Vladi Srbije, Irena Vujovi─ç i gradona─Źelnik Nihat Bi┼íevac potpisali su u Novom Pazaru, na 561. ro─Ĺendan grada, ugovor o dodeli sredstava za realizaciju projekta po┼íumljavanja. Projekat JP ÔÇ×Gradska ─Źisto─çaÔÇť, na osnovu koga je potpisan ugovor, ima simboli─Źan naziv ÔÇ×Zelena regulativa Novog PazaraÔÇť.

ÔÇ×Projekat ozelenjavanja gradskih povr┼íina u Novom Pazaru je projekat vredan preko 7 milona dinara. Bi─çe zasa─Ĺeno 1200 stabala ┼íto je gotovo tre─çina postoje─çe zelene povr┼íine u samom centru grada. ─îinimo sve kako bi unapredili kvalitet vazduha i na tom putu ovo je samo jedan u nizu projekata koje realizujemo sa Ministarstvom za za┼ítitu ┼żivotne sredineÔÇť, rekao je gradona─Źelnik Nihat Bi┼íevac. Gradona─Źenik je podsetio da je u toku izrada projekta za regionalnu deponiju, ─Źija je izgradnja izuzetno zna─Źajna za Novi Pazar.

ÔÇ×Ministarstvo je samo za projektovanje regionalne deponije za Novi Pazar, Tutin i Ra┼íku izdvojilo 20 miliona dinara. Zavr┼íena je javna nabavka za projektovanje, za sanaciju postoje─çe deponije Golo brdo. U toku su sada i bi─çe u narednom periodu pokrenuti mnogi projekti o kojima nije bilo ni razmi┼íljanja do dolaska Irene Vujovi─ç na ─Źelo ministarstvaÔÇť, rekao je gradona─Źelnik Bi┼íevac.

Strate┼íko re┼íavanje ekolo┼íkih pitanja u gradu ima, unazad nekoliko godina, svoj kontinuitet. Sem projekta po┼íumljavanja okoline, projekta zamene individualnih lo┼żi┼íta kojim je obuhva─çeno preko 80 doma─çinstava, zamene kotlare u dvorani Pendik, obezbe─Ĺena je zamena kotlara na ugalj u osnovnim ┼íkolama ÔÇ×Vuk Karad┼żi─çÔÇť, i ÔÇ×MurÔÇť , a realizovana je izgradnja dva sportsko rekreativna centra u naseljima Postenje i Iskra.

Ministarka Irena Vujovi─ç isti─Źe da odgovoran odnos i posve─çenost kako gradona─Źelnika Nihata Bi┼íevca li─Źno, tako i lokalne samouprave u celini, imaju presudan zna─Źaj u rezultatima i ─Źinjenici da se projekti realizuju na najbolji na─Źin.

ÔÇ×Puno smo uradili ali nas u ovoj godini ─Źeka jo┼í mnogo zelenih projekata. Po┼íumi─çemo gradsko jezgro sa oko 1200 stabala, za po─Źetak. Naravno da smo svesni problema, zajedno se trudimo da re┼íimo probleme, od kojih je jedan kvalitet vazduha. Kada o vazduhu govorimo, ne zaboravljamo kvalitet vode i zemlji┼íta, a ono ┼íto naru┼íava kvalitet ┼żivota gra─Ĺana, ne samo u Novom Pazaru jesu deponije. Zato nam je va┼żna, u ┼íto kra─çem roku izgradnja regionalne deponije. Taj projekat realizujemo u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Regionalni centar ─Źije se projektovanje finansira sredstvima ministarstva bi─çe zavr┼íen do juna ove godine. Paralelno traje revizija projekta deponije Golo brdo, ─Źije zatvaranje te─Źe od momenta po─Źetka izgradnje regionalnog centraÔÇť, poru─Źila je ministarka Irena Vujovi─ç, izra┼żavaju─çi uverenje da ─çe nakon niza projekata kvalitet ┼żivota gra─Ĺana Novog Pazara biti znatno bolji. Grad Novi Pazar i Ministarstvo ┼żivotne sredine realizova─çe i u narednom periodu niz izuzetno zna─Źajnih projekata. Zbog svega ┼íto je za gra─Ĺane do sada ura─Ĺeno ali i zbog projekata ─Źija realizacija tek sledi, ministarka Irena Vujovi─ç ovogodi┼ínja je dobitnica Povelje grada za izuzetan doprinos razvoju Novog Pazara. Priznanje joj je uru─Źeno na Sve─Źanoj akademiji, uprili─Źenoj povodom obele┼żavanja jubileja.

Foto: S.┼Żupljanin

Podeli