Skupština Grada:Saglasnost za regionalnu deponiju

Skup┼ítina Novog Pazara jednoglasno je danas usvojila odluku o uspostavljanju saradnje sa Ra┼íkom i Tutinom u oblasti upravljanja otpadom, kao i osnivanju zajedni─Źkog preduze─ça koje ─çe se time baviti.

Usvajanje ovih odluka je po─Źetak formiranja regionalne deponije, koja ─çe biti na teritoriji Ra┼íke, u selu Milatkovi─çi ─Źime bi se re┼íio dugogodi┼ínji problem ovih lokalnih samouprava sa odlaganjem komunalnog otpada.

Na sednici lokalnog parlamenta se prema predlo┼żenom dnevnom redu razmatraju dva predloga odluka: o uspostavljanju me─Ĺuop┼ítinske saradnje u oblasti upravljanja otpadom grada Novog Pazara, op┼ítine Ra┼íka i op┼ítine Tutin,┬á i odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje Ugovora i pokretanje postupka o osnivanju regionalnog privrednog dru┼ítva kao dru┼ítva kapitala. Gradona─Źelnik Novog Pazara Nihat Bi┼íevac ka┼że da je realizacija ovog projekta od velikog zna─Źaja za Novi Pazar, ali I za Tutin I Ra┼íku.

ÔÇťRegionalna deponija ima ogroman zna─Źaj jer re┼íavamo vi┼íedecenijski problem odlaganja ─Źvrstog komunalnog otpada. Dosada┼ínja deponija je nesanitarna i udaljena preko 24 kilometra, nalazi ne na nadmorskoj visini od preko 1000 metara i odlaganje sme─ça na toj lokaciji iziskuje ogroman tro┼íak preduze─ça, a na kraju I tro┼íkove samih gra─Ĺana, koji pla─çaju usluge. Grad je ─Źesto subvencionisao tro┼íkove, ┼íto je dugoro─Źno veliki problemÔÇŁ, rekao je gradona─Źelnik Nihat Bi┼íevac za skup┼ítinskom govornicom.

On je podsetio da ─çe savremena regionalna deponija biti udaljena svega 10 kilometara od Novog Pazara, u selu Milatkovi─çe.

ÔÇťNova deponija je znatno ekonomi─Źnije re┼íenje. Posao ─çe obavljati isti broj ljud, deponija ─çe biti savremena a ne treba pode─çati da uz podr┼íku resornog ministarstva sledi ga┼íenje postoje─çe deponije koja u ekolo┼íkom smislu nikada nije bila prihvatljivo re┼íenje. Re┼íavamo vi┼íedecenijski ┬áproblem ─Źiji nam je ishod povoljan po gra─Ĺane izgledao mnogo dalekoÔÇŁ, zaklju─Źio je gradona─Źelnik Nihat Bi┼íevac.

Oko obe dana┼ínje odluke odbornici su se slo┼żili I glasali jednoglasno, ali je opozicija imala I odre─Ĺene primedbe.

Ispred Sand┼ża─Źke demokratske partije ┬ádr Muamer Ba─Źevac ka┼że da je dana┼ínja sednica bila konstruktivna, te podsetio na brojne ekolo┼íke probleme sa kojima se ceo svet suo─Źava.

Osim ovog bitnog projekta, koji ─çe re┼íiti dugogodi┼ínji problem deponovanja otpada, ┬ána sednici je izme─Ĺu ostalog re─Źeno, da Novi Pazar kako iz svog bud┼żeta, tako I uz pomo─ç resornog ministarstva realizuje brojne projekte u oblasti unapre─Ĺenja ┼żivotne sredine u ovom gradu.

Podeli